Може ли да се почине од скршено срце?

Сподели со своите пријатели

Скршено срце е тагата која остава последици кои не се само од емотивна природа.

Loading...

Сè повеќе истражувања ја поврзуваат состојбата на тага со зголемен ризик од срцеви заболувања, рак. Па дури и проблеми со меморијата и дигестивниот тракт.

Истражувачите од Институтот Каролинска во Шведска анализирале податоците за родителите на повеќе од 800.000 деца родени меѓу 1973 и 2016 година.

Заклучиле дека на ожалостените родители може многу да им помогне поддршката од семејството и здравствените работници.

„Скршено срце буквално крши срце“, е едноставниот заклучок на д-р Ден Веј, епидемиолог од Институтот Каролинска.

„Поединците кои изгубиле член на семејството се изложени на зголемен ризик за атријална фибрилација, срцеви заболувања, миокарден инфаркт и мозочен удар“, вели Веј.

Истражувањето, објавено во списанието JAMA, опфатило еден милион луѓе во Шведска и Данска.

Откриено е дека чувството на тага доведува до 41 отсто поголем ризик од развој на срцеви заболувања. Доведува и 30 отсто поголем ризик од мозочен удар, а ризикот е најголем во првите три месеци по загубата на саканата личност.

Loading...

Според научниците причината за смртта на саканата личност нема никаква врска со причината за проблемот кај ужаленото лице. Како што е генетската врска помеѓу болеста од која починал родителот и ужаленото лице.

Објаснувањето на експертите е дека тагата може да се манифестира како физички стрес врз системите на органи и имунолошкиот систем.

Неврологот Стивен Адлер вели дека ова може да објасни и зошто луѓето почесто се разболуваат во периоди на жалост.