Може да доведе до раскинување: Кога испраќате порака до партнерот, НЕ правете го ова на кој било начин

Сподели со своите пријатели

Но, кој некогаш би помислил дека нешто толку ситно како точка во вашата СМС -порака може да биде фатално?

Loading...

Нашиот ум ја толкува текстуалната порака онака како што сака, затоа треба добро да размислите пред да ставите крај на пораката.

 

 

Изгледаш помалку искрен

Студија спроведена од психолози од Универзитетот во Бингамтон откри дека текстовите без точки се перцепираат како пооригинални. Учесниците беа тинејџери чија задача беше да читаат кратки текстуални пораки што на крајот ги имаат и кои немаат интерпункција.

Ако сте навикнати да пишувате интерпункциски знаци на крајот од текстуалната порака, направете извичник да изгледате повозбудено.

Loading...

Може да изгледа агресивно

Точката на крајот на пораката може да направи вашиот текст да се чувствува агресивен, дури и ако не мислите така. Факт е дека овој интерпункциски знак е премногу „официјален”, а неговата употреба понекогаш не е неопходна.

Не мора секогаш да служи граматичка функција кога станува збор за текстуални пораки испратени по телефон, бидејќи е јасно кога текстот е завршен.

 

 

Можеби звучите рамнодушно

Не можеме да ја видиме реакцијата на другите кога ги читаат нашите пораки, поради што честопати можеме да направиме грешки во толкувањето на расположението на таа личност. Студија спроведена од неколку психолози откри дека одговорите со точка на крајот изгледаат помалку ентузијастички. Покрај тоа, може да изгледа како поставување граници. На пример, кажете „Не.“. исклучува дискусија, додека „Не…“ остава простор за продолжување.

Loading...