МОЖАТ ДА ГО ИЗБРИШАТ СВЕТОТ: Шест вулкани кои би можеле да еруптираат во 2018 година

Сподели со своите пријатели

Додека одредени вулкани покажуваат знаци на смирување, други во наредната година би можеле да еруптираат, поради што експертите внимателно ги набљудуваат.

Вулканските активности кои најмногу привлекуваат внимание на научниците се одвиваат долж Огнениот пацифички појас – регион околу Тихиот океан кој претставува место на спојување на тектонските плочи.

Зошто овој индонезиски вулкан исфрла сина лава? (видео)

Loading...

Тука се и неколку вулкани на конетиненталниот дел на Земјата, како Ол Доињо Ленгај во Танзанија, потоа островите како хаваи, како и подводните, како оние во близина на островот Тонга-Кермадек во југозападниот дел на Пацификот.

Шест вулкани кои би можеле да еруптираат во оваа година се:

1. Кришма, Јапонија

2. Мерапи, Индонезија

3. Орефајукул, Исланд

4. Попокатепетел, Мексико

5. Виљарика, Чиле

6. Килауеа, САД


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.