МОЌНА РЕЗОЛУЦИЈА: Еве колку мегапиксели има човечкото око!

Сподели со своите пријатели

Според научникот и фотограф Др. Роџер Кларк, резолуцијата на човечкото око е 576 мегапиксели.

Loading...

Тоа е огромна цифра кога ќе се спореди со камерите кои ги имаат мобилните телефони. Но, што навистина значи тоа? Дали човечкото око е навистина споредливо со камера?

Разликуваме не 50, туку 500 нијанси сиво: Интересни факти за окото

Резолуцијата од 576 мегапиксели значи дека кога треба да создадете екран со слика толку остра и јасна што не можете да разликувате поединечни пиксели, во која треба да ги спакувате 576 мегапиксели во големината на вашето видно поле.

За да дојде до овој број, д-р. Кларк претпоставил оптимална визуелна острина во видното поле, односно, претпоставува дека очите се движат низ полето пред вас. Но, на прв поглед во далечината, резолуцијата се сведува на дел од тоа: околу 5-15 мегапиксели.

Ова е затоа што нашите очи имаат многу недостатоци што не би биле прифатливи за камерата.

НАУКА ИЛИ МИТ: Зошто ви „игра“ окото?

Висока резолуција гледаме во многу мала област во центарот на вашиот вид, наречена фовеа.

Loading...

Имате слепа точка каде вашиот оптички нерв ја исполнува мрежницата. Со движење на очите околу просторот, преземате повеќе информации и, всушност, ги исправате овие несовршености во вашиот визуелен состав.

Сепак, колкава е резолуцијата на нашите очи во мегапиксели е погрешно прашање.

Интересни факти за човековото тело кои не сте ги знаеле

Окото не е леќа на фотоапаратот, кој ги зема сликите и ги зачувува во нејзината меморија. Повеќе е како детектив, кој собира индиции од својата околина и потоа ги испраќа назад во мозокот за парчињата да се соберат и да ја создадат целата слика.

Постои резолуција на екранот каде очите веќе не можат да разликуваат пиксели, но кога станува збор за нашето секојдневно визуелно искуство, зборувањето во мегапиксели е премногу едноставно.


Leave a Reply