Минатото лето беше претопло, а следното ќе биде уште полошо! Се враќа Ел Нињо!

Сподели со своите пријатели

Враќањето на климатскиот феномен познат како Ел Нињо ќе предизвика нов пораст на глобалните температури над вообичаениот просек и ќе доведе до невидени топлотни бранови.

Loading...

Ова предупредување од научниците го пренесува британски Гардијан, кој наведува дека првите прогнози сугерираат дека Ел Нињо ќе се врати во текот на 2023 година, влошувајќи ги и онака екстремните временски услови ширум светот и предизвикувајќи затоплување за повеќе од 1,5 степени целзиусови во однос на прединдустриските нивоа.

Најтоплата година во историјата, 2016 година, беше предизвикана токму од Ел Нињо.

Станува збор за климатски феномен кој е предизвикан од прекумерното загревање на јужниот дел на Тихиот Океан, додека на север океанските води остануваат студени.

Започнува локално и на крајот има глобални последици за целиот свет.

Ова нарушување се појавува циклично по неколку години и трае од осум до десет месеци.

Под влијание на Ел Нињо, количината на врнежи во тропските предели значително се зголемува, а областите со нормална умерена клима често се погодени од катастрофални суши.

По „момчето“ Ел Нињо од 1997 година следеа три послаби пореметувања наречени „Ла Ниња“, а последните три години забележаа необична серија последици од оваа „девојче“.

Loading...

Ел Нињо се појавува во текот на зимата на северната хемисфера и потребни се неколку месеци за да се почувствува неговиот ефект на затоплување, што значи дека е поверојатно да се постигне нов глобален температурен рекорд во 2024 година.

Сепак, веќе се предвидува дека оваа година ќе биде потопла од минатата година, која глобалните графикони ја рангираа како петта или шеста најтопла година во историјата.

Стакленички гасови предизвикани од човечки активности ја зголемија просечната глобална температура за околу 1,2 степени целзиусови до денес.

Тоа веќе доведе до катастрофални ефекти ширум светот, од огромни топлотни бранови во САД и Европа до разорни поплави во Пакистан и Нигерија, при што загинаа милиони луѓе.

„Многу е веројатно следниот Ел Нињо да нѐ одведе до границата на раст од 1,5 степени целзиусови. Веројатноста првата година во следниот петгодишен период да биде на 1,5 степени сега е околу 50:50“, изјави за британски Гардијан професорот Адам Скајф, шеф на долгорочното прогнозирање во Метеоролошката канцеларија на Обединетото Кралство.

Тој додаде дека ефектите од Ел Нињо ќе станат посилни со текот на годините и потсети дека ефектите на Ел Нињо и Ла Ниња можат да се видат во многу региони во светот:

„Науката сега може да ни каже кога тоа ќе се случи месеци однапред. Затоа навистина треба да го искористиме и да бидеме поподготвени, од зајакнување на итните служби до какви култури да засадиме, посочи тој.

Професорот Џејмс Хансен од Универзитетот Колумбија во Њујорк и неговите колеги неодамна изјавија дека веруваат дека 2024 година ќе биде најжешката година во историјата.

Loading...

Иако е јасно дека Ел Нињо ќе ги зголеми екстремните временски услови, научниците сè уште дебатираат за степенот на влошување.

Професорот Бил МекГваер од Универзитетскиот колеџ во Лондон оцени како екстремните временски услови во 2021 и 2022 година ќе изгледаат безначајни кога ќе пристигне новиот Ел Нињо.

Професорот Тим ​​Палмер од Универзитетот во Оксфорд верува дека корелацијата помеѓу екстремните временски услови и глобалната просечна температура не е толку силна, но дека термодинамичките ефекти од климатските промени ќе ги направат аномалиите на предизвикот Ел Нињо поекстремни.

Во декември, американската Национална управа за океани и атмосфера ги постави шансите за формирање на Ел Нињо помеѓу август и октомври на 66 отсто.

Во годините на Ла Ниња, трговските ветрови на Пацификот од исток кон запад се посилни, туркајќи ја топлата површинска вода кон запад и влечејќи подлабока, постудена вода кон исток.

И Ел Нињо се случува кога трговските ветрови слабеат, дозволувајќи им на топлите води да се шират назад кон исток, задушувајќи ги постудените води и предизвикувајќи зголемување на глобалните температури.

Земјите кои се граничат со западниот Пацифик, како Индонезија и Австралија, доживуваат потопли и суви услови.