МЕДИТЕРАНСКА ИСХРАНА: Го намалува ризикот од срцеви заболувања кај жените

Сподели со своите пријатели

Внимателно почитување на медитеранска исхрана може да го намали ризикот од срцеви заболувања и смрт кај жените за речиси 25%, според новата анализа на преглед на 16 студии.

Loading...

„Оваа студија го потврдува она што е веќе познато за кардиоваскуларните придобивки од медитеранска исхрана, но нагласува како таа може да биде исто толку корисна за жените како што е познато дека е за мажите“, рече кардиологот Сара Заман од Универзитетот во Сиднеј.

Студијата за преглед ги комбинирала истражувањата за медитеранска исхрана, исклучувајќи ги податоците за жените.

Научниците им додале повеќе поени на оние кои консумирале повеќе храна како зеленчук и овошје, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови и морски плодови, а помалку црвено и преработено месо (кое припаѓа на медитеранска исхрана), пишува CNN.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Докторите откриваат: Еве колку пати на ден е нормално да вршите голема нужда. Може да се шокирате!

24% помал ризик од срцеви заболувања со медитеранска исхрана

По анализата, експертите забележале дека жените кои најмногу ја следат медитеранската исхрана имаат 24% помал ризик од срцеви заболувања и 23% помал ризик од рана смрт во споредба со оние кои не се придржувале на таква исхрана.

Потоа ги разгледале податоците за мажите и ги нашле речиси истите резултати.

„Видовме 22% помал ризик од срцеви заболувања и 23% помал ризик од смрт кај мажите“, вели Заман.

Викторија Тејлор, диететичар од Британската фондација за срце, истакна дека сите 16 студии биле набљудувачки по природа, што значи дека тие не укажувале на причинско-последична врска и дека главно се потпирале на самоизвештаи кога станува збор за внесот на храна.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Праски - Го зајакнуваат имунитетот, штитат од рак и спречуваат „ноќно слепило“

„Ограничувањата се препознаени од авторите на студијата. Сепак, без оглед на полот, здравиот начин на живот кој вклучува урамнотежена исхрана како што е медитеранска исхрана може да помогне да се намали ризикот од развој на болести на срцето и циркулаторниот систем и нивните фактори на ризик како што се дијабетес, дебелина, висок крвен притисок и висок холестерол“, додаде Тејлор.

Значително го намалува ризикот од деменција?

Беше објавено уште едно истражување за придобивките од медитеранска исхрана.

Имено, според студијата објавена во списанието BMC Medicine, медитеранската исхрана богата со јаткасти плодови, морска храна, житарки и зеленчук би можела да го намали ризикот од деменција за речиси една четвртина, пишува The Guardian.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Волшебно медитеранско растение кое помага при слабеење

Наодите, засновани на податоци од повеќе од 60.000 поединци од UK Biobank, сугерираат дека зголемената потрошувачка на храна од растителна основа може да има „заштитен ефект“ против деменција, без оглед на генетскиот ризик на лицето.

Научниците им доделиле повеќе поени на оние кои построго се придржувале до гореспоменатата исхрана, земајќи го предвид генетскиот ризик на секој поединец за деменција.

Во текот на речиси една деценија, регистрирани се 882 случаи на деменција, но оние кои следеле строга медитеранска исхрана имале 23% помал ризик од развој на болеста во споредба со оние кои јаделе различно.