Медицинските сестри од приватно ќе можат да се вратат во јавно здравство

Сподели со своите пријатели

Медицинските сестри, техничари и радиолошки технолози со средно, вишо и високо стручно образование ќе можат да се вратат од приватното во јавното здравство, соопшти денес министерот за здравство Никола Тодоров.  Враќањето на медицинските лица e овозможено со најновите измени на Законот за здравствена заштита што ги изготви Владата и кои се веќе во собраниска процедура.

Loading...

Како што соопшти Тодоров,  законските измени се резултат на успешниот проект реализиран претходно со лекарите специјалисти, а целта е да се зголеми квалитетот на здравствените услуги зашто се работи за подготвен, искусен, обучен кадар.

За ваквата можност, веќе се поднесени најмалку 30 барања од медицински сестри.

Услов за враќање на медицинските сестри, техничари и технолози е да имаат најмалку три години работно искуство во јавна здравствена установа или најмалку седум години во јавна или приватна здравствена установа која врши болничка дејност, подвлече министерот.

По усвојувањето на законските измени, ќе биде објавен оглас за изразување интерес на кој ќе бидат повикани да се пријават сите медицински сестри кои ги исполнуваат условите и кои сакаат да се вратат од приватното во јавното здравство.

Очекувам да има голем интерес и уште повеќе да се зголеми квалитетот на здравствените услуги зашто се работи за подготвен, искусен, обучен кадар, истакна тој.

Претходниот сличен проект кој се однесуваше на лекарите специјалисти, поттикна преку 200 од нив да се вратат во јавното здравство. Станува збор за лекари од 20 различни специјалности во 18 градови.

Извор: Нетпрес.мк


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.