Математички трик кој за кратко време стана ХИТ на социјалните мрежи (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Неколку милиони луѓе го гледаа ова видео за многу кратко време и стана вистински хит на социјалната мрежа ТикТок.

Loading...

Дури и да не ја сакате  математиката, понекогаш не е лошо да ја тестирате вашата компјутерска способност.

Затоа не е изненадувачки што преку ноќ оваа видео стана вирално на кое се покажува како да се помножи секој број со 11, а резултетот го добивате за многу кратко време. Се разбира, без употреба на калкулатор, тоа веќе би било сериозна измама.

На пример: 11 x 32, за да го добиете резултатот, прво напишете ги цифрите 3 и 2, потоа додајте ги и напишете го добиениот број 5 помеѓу оригиналните цифри 3 и 2 и ќе го добиете конечниот резултат: 352.

 

@silentmath

I was today years old… #silentmath #mathtrick #HotwireHotelGoals #TakisTransformation #thisphoto #sidehustle

♬ Back In Time – Marshmello & Carnage

 

Се разбира, дека има и луѓе што се обиделе  да го оспорат трикот со „единаесетката“, па го прашале авторот  како може да се помножи 11 x 39 или 11 x 446, и тука решението е прилично едноставно, а авторот сето тоа го објасни во ново видео.

Loading...

 

@silentmath

Reply to @melovebanananananas NO CAP, THE 11’s TRICK WORKS WITH ALL NUMBERS #silentmath #mathhack

♬ Sixty Second Commercial 1 by Michael Reynolds – malcolm