Мана: Мистериозна вонземска машина која произведувала храна за Мојсеј и луѓето што шетале низ пустината!

Сподели со своите пријатели

Во хебрејската Библија, книгата Излез опишува како страдал еврејскиот народ за време на ропството во Египет. Потоа, околу 14 век п.н.е., Фараонот, стравувајќи од зголемување на бројот на населението, наредил смрт на сите еврејски првородени, родени во Египет. За да го спаси својот син, мајката го ставила бебето во корпа и го оставила да плови по реката Нил.

Loading...

Ова момче го пронашло семејството на фараонот, кое го викале Мојсеј и го воспитуваше како нивно. Како возрасен, Мојсеј го открил неговиот вистински идентитет и го замолил фараонот да ги пушти Евреите. Кога фараонот одбил, Мојсеј им помогнал на Евреите да избегаат.

Историчарите веруваат дека Мојсеј и неговиот народ го преминале Црвеното Море и се упатиле кон Синајската пустина. Според античките текстови, Бог бил лут на Евреите затоа што тие им се поклонувале на идолите и ги терале да бесцелно лутаат во пустината 40 години пред да пристигнат во Израел.

Бидејќи имаше пустина, имаше многу луѓе и малку вегетација, бидејќи им останало малку храна. Во овој момент, Бог интервенирал и испратил мана од небото.

Библијата вели дека во тоа време Евреите преживеале со еден извор на храна, од мана. Но, што е мана?

Хебрејската Библија не го опишува дефектот детално, но друг антички хебрејски текст дава повеќе траги. Зохар го опишува како нешто што се нарекува „антички денови“. Сепак, кои биле „старите времиња“?

 

Loading...

 

Џорџо Кукалос (антички вонземјани):

“Текстот е за мозоци со различна големина, лица со различна големина, поврзани со различни цевки. И имало различни извори на светлина. Кога ќе се справам со ова од модерна перспектива, она што е опишано во Зохар не е нужно божествена фигура туку еден вид машина “.

Заинтригирани од оваа информација, двајца електроинженери користеле описи на „античко време“ за да ја дизајнираат она што тие го нарекле машина за екипаж. Родинеј Дејл: Ова е клучен дијаграм на машината за грешки што ја изградивме од текстовите.

На пример, бројот (1) е „уста“, но всушност тоа е вшмукување на воздухот, што доведува до она што е опишано како „здив на животот“ (2). Воздухот поминува низ оваа цевка, која е опишана како „мозок на старото“, но која всушност е кондензатор (3).

Следејќи ги овие описи, можевме да ги анализираме релативните позиции и да ја изградиме споменатата машина. На крајот, видовме дека е биохемиски одржливо.

 

Loading...

 

Машината го фати влажниот утрински воздух и го кондензира на делот од машината што изгледа како купола. Потоа се меша со алги. Морските алги се третираат со енергија за да се забрза растот. Енергијата се произведувала во мал нуклеарен реактор што ја произведува потребната топлина и светлина.

Ману машината била многу опасна направа, некои теоретичари се сомневаат дека реакторот што ја напојувал машината бил транспортиран во Ковчегот на заветот.

“Постојат неколку извештаи во Библијата кои велат дека лице кое се приближувало до Ковчегот на заветот и не знаело како да го управува, веднаш ќе биде убиено. А понекогаш и откако го пронашле ковчегот, луѓето почнале да губат нокти и коса. Ова е доказ за труење со зрачење што било директно во врска со Ковчегот на заветот. Затоа, во Ковчегот на заветот се наоѓале вонземската опрема што им била дадена на Евреите во текот на 40 години што талкаа во пустината “.

Се сметаше дека машината Мана дава многу хранлива форма на зелените алги како извор на храна. Ова е друга теорија генерирана од современата наука. Денес, хлорелата од зелена алга се одгледува во резервоари. Ги храни луѓето кои живеат во затворено опкружување како астронаут и ги одржува во живот. Анализите исто така покажаа дека човечкиот живот може да се одржи долго време само со употреба на алги од хлорела.

Ако опстанокот на Евреите зависи од машината, од каде ја добија? Некои мислат дека им го украле на Египќаните (сепак, тоа не го објаснува неговото потекло), други се сомневаат дека вонземјаните им го дале како добротворен гест за да спречат глад во пустината.

Некои теоретичари веруваат дека е малку веројатно дека е изграден на Земјата. Но, многумина веруваат во вонземско потекло, создадено од напредна цивилизација во вселената.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *