Макрон вети 150 милиони долари на Фондот за развој на земјоделството

Сподели со своите пријатели

Францускиот претседател Емануел Макрон вети 150 милиони американски долари на Меѓународниот фонд за развој на земјоделството (ИФАД) за борба против сиромаштијата и климатските промени во руралните области.

Loading...

Франција одлучи да биде домаќин и да го организира 13-тото надополнување на ИФАД и сега покренува иницијатива за придонеси со самата распределба на средства, рече Макрон во видео пораката за време на хуманитарниот концерт организиран од непрофитната организација Глобал Ситизен во Њујорк.

Средства и за образование

Ројтерс наведува дека ИФАД е агенција на Обединетите нации со седиште во Рим, која се занимава со решавање на проблемите со сиромаштијата и гладот ​​во руралните области на земјите во развој.

Франција, исто така, вети 40 милиони евра во глобалниот фонд на ОН за образование во итни случаи и долготрајни кризи Education Cannot Wait (ECW), од 2023 до 2026 година, рече Хрисула Захаропулу, француска државна секретарка за развој и меѓународни партнерства.