Мајкрософт воведува нова промена, ќе влијае на милиони корисници

Сподели со своите пријатели

Луѓето кои се потпираат на Мајкрософт за нивниот компјутер во моментов треба да бидат внимателни и да погледнат која верзија на софтверот ја користат.

Loading...

Имено – компанијата повеќе не сака да поддржува неколку варијанти на Windows и да им обезбедува бесплатни ажурирања.

Бидејќи хакерските напади преку е-пошта и други компјутерски програми во моментов се повторно во оптек, сопствениците на компјутери со Windows треба да дејствуваат брзо.

Според соопштението на Microsoft, од 10 јануари, бесплатните ажурирања веќе не се достапни за постарите Windows системи. Клиентите сега имаат две (платени) опции, пренесува Fenix ​​Magazine.

По завршувањето на поддршката за Windows 7 во 2020 година, сега е засегнат и Windows 8.1.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  И PayPal дели откази

Ако сè уште сакате да продолжите да користите еден од системите, мора да ја користите платената понуда на Microsoft.

Inside Digital објави дека компанијата повеќе не нуди поддршка, но ажурирањата сè уште треба да бидат достапни за плаќање.

Добивањето на најновите ажурирања е особено важно за да се заштитите од хакерски напади од криминалци.

Loading...

Ажурирањата, исто така, помагаат да се осигурате дека програмите на вашиот компјутер работат што е можно подобро. Затоа, не е препорачливо да се игнорира акцијата на Microsoft.

Ова го нагласува самиот Мајкрософт.

На пример, потребна е понова верзија на Windows за користење на работните програми кои припаѓаат на системот Office и Microsoft 365.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Како војната во Украина ги зајакна врските на Кремљ со сајбер криминалците?

Најпознатите апликации вклучуваат Word, Excel, Teams и Powerpoint.

„За да се избегнат проблеми со доверливоста, се препорачува да се надградите на понова верзија на Windows“, советува Microsoft на својата веб-страница.

Алтернативно, според Computerbild, би требало да биде можно бесплатно надградба на Windows 7 и Windows 8 на лаптопот.

Според статистичките податоци на безбедносната компанија Eset, 47 милиони корисници веќе му веруваат на Windows 10 или на најновата верзија, Windows 11.

Сепак, според Computerbild, речиси три милиони луѓе се погодени од прекинот на поддршката, пренесува Fenix ​​​​Magazine.

Loading...