Лицата со пречки во развојот со приредба за Денот на градот (галерија+видео)

Сподели со своите пријатели

Спортската сала на училиштето „Толи Зордумис“ денес беше домаќин на приредбата која го организираше општина Куманово во соработка со двата центри за лица со интелектуална попреченост во Куманово.

Loading...

[huge_it_gallery id=”221″]

Приредбата е во рамките на одбележување на празникот 11-ти Ноември, а истовремено оваа претстава беше увертира за прославата на Денот на лицата со хендикеп кој ќе се одбележи следниот месец.

Преку песна, забава и игри се покажа дека и овие лица можат да бидат креативни и да се вклучат во општеството, а на крајот на приредбата заедно со волонтерите порачаа „Гледајте ме со срце“.

Еден од волонтерите Фросина Лазаревска, истакна дека тие не се лица со посебни потреби, туку посебни мали и големи деца.

Loading...

 

Професорот по физичко и здравствено образование, Александар Крстевски вели дека по вакви настани е забележливо значително подобрување кај овие лица.

 

Координаторот на проектот од општина Куманово, Фросина Трајковска истакна дека ваквите креативни проекти го овозможуваат базичното образование и описменување на лицата со интелектуална попреченост.

 

Оваа приредба е дел од проектот кој се реализира веќе подолг временски период „Образование на Роми и возрасни лица со интелектуална попреченост“, а е подржан од општината и УНДП.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.