ЛЕТУВАЊЕ ВО ГРЦИЈА: Што (не)смеете да пренесете преку граница?

Сподели со своите пријатели

Секоја година на почетокот на летната сезона во весниците се појавуваат наслови како се зема храна од туристите на границата Евзони.

Loading...

За што всушност се работи?

Според грчките царински прописи, забранет е увоз на месо и млечни производи, лесно расиплива храна (непакувана) како и увоз на растенија.

Ограничувања има и за други прехранбени производи и некои повредни предмети.

Грците со презир гледаат на нашите туристи и генерално го толерираат внесувањето на забранета храна.

Но, врз основа на претходното искуство, грчките цариници на почетокот на секоја сезона го прегледуваат багажот на неколку патници во автобусите на туристичките агенции и ја одземаат забранетата храна.

Досега не се случило да застанат автомобили или да продолжат со оваа практика како што одминува летото, туку само на самиот почеток на сезоната, односно на крајот на мај и почетокот на јуни.

Тоа што грчките цариници толерираат увоз на нелегална храна не значи дека треба премногу да се опуштите и да носите и неопходни и непотребни предмети со себе.

Пред да заминете на одмор, најдобро е да прашате за цените на храната што планирате да ја донесете, бидејќи разликата во цените не е толку голема како што изгледа на прв поглед.

Loading...

Не носете свежо месо и варени јадења, бидејќи месото во Грција е малку поскапо, а наместо готвени, подобро е да носите готови јадења кои не се скапи.

Овошјето и зеленчукот во Грција чинат исто како кај нас, а многу намирници се поевтини во супермаркетите.

На маркетите, кои ги има речиси во сите одморалишта, по многу пониска цена може да се купи месо, млеко и млечни производи, како и овошје и зеленчук.

Водата е поевтина и во Грција, а може да се најдат и евтини увозни пива и сокови.

Регистрација на камери, фотоапарати, лаптопи…

Ако со себе носите скапи уреди (камери, лаптопи и сл.) преку граница, по правило, потребно е да ги приајвите.

Се толерира и непријавување на овие артикли, но може да се случи царински службеник да ви направи проблем при заминувањето.

Не застанувајте пред да влезете во Грција во фри шоп и не купувајте големи количини цигари. Дозволени се само две штеки цигари по лице.

Увозот на алкохолни пијалаци исто така е ограничен на два литри по лице, а доколку имате повеќе од 10.000 евра во готовина со себе, задолжително треба да ги пријавите.

Loading...