23.07.2019 11:42

Летна сладолед торта идеална за топлите денови


Освежувачка и вкусна

Состојки

loading...

100 грама путер, сол, 200 грама брашно, шест јајца, 900 грама сладолед од малини, 400мл шлаг и 200 грама малини.

Начин на подготовка

Ставете да се варат 250 милилитри вода, путер или маргарин и сол, па кога ќе зоврие тргнете ја смесата од огин и мештајте додека сипувате брашно. Кога смесата ќе се излади, додадете по едно јајце и мешајте додека тестото не стане мазно.

Тестото поделете го на три дела, па посебно печете ги корите во подмачкана тава во рерна загреана на 220 степени.

Сладоледот одледете го и мешајте во него 300 милилитри шлаг, а потоа поделете на три дела. Секоја кора премачкајте ја со фил.

Тортата оставете ја да преноќи во замрзнувач. Извадете ја еден час пред послужување, а одозгора декорирајте со преостанатиот шлаг и малини.

Image by StockSnap from Pixabay


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments