Лекар не се капел 5 години: Дошол до чуден заклучок!

Сподели со своите пријатели

Д-р Џејмс Хамблин го изненади светот кога објави дека не се туширал пет години.

Loading...

Лекарот и предавач на Јеил решил да спроведе експеримент на себе за неговата книга „Clean: The New Science of Skin“.

Имено, додека ја пишувал книгата, Хамблин решил да се фокусира на нашиот најголем орган.

За време на неговите експерименти и истражувања, научил неколку важни лекции. Прво, тој вели дека опсесијата со сапун може да предизвика алергии.

– Целото тоа патување на истражување и учење во мојата книга за микробиомот на кожата и историјата на верувањата за хигиената и чистотата навистина ме натера да ги променам моите навики – вели тој.

Според него, микробите се присутни во околината и тоа нема да се промени ако човек се истушира. Тој смета дека микробите се неопходни за одржување на здрава рамнотежа, на пример во дигестивниот систем.

– Знаете дека обидот да се искоренат микробите во вашите црева не е најдоброто нешто што можете да го направите – истакнува тој.

Иако не користи шампон или гел за туширање, Хамблин ги мие рацете со сапун. Покрај тоа, одржува одредени навики, а водата е сепак важен дел од нив.

Loading...

– Сè уште понекогаш ја влажнам косата. Кремите, пилинзите и дезодорансите ги нема од мојата бања. Но, сепак ги мијам забите. Го правам само она што сметам дека е задоволително или навистина неопходно во медицинска смисла – заклучи тој.