Ледениот човек веројатно бил со потемна кожа и ќелав

Сподели со своите пријатели

Еци, мумифициран човек кој живеел пред 5.300 години и чие тело било пронајдено на Алпите во 1991 година, веројатно имал потемна кожа, имал темни очи и бил ќелав, сугерира новото истражување.

Loading...

Првите студии на лешот, познат и како Ледениот човек, открија генетски траги од источноевропските степски сточари кои живееле пред околу 4.900 години.

Но, новото истражување повеќе не го поддржува ова откритие.

Истражувачите тврдат дека технологијата напреднала уште од првата студија и дека многу повеќе геноми на други праисториски Европејци биле целосно декодирани.

Ова овозможи генетскиот код на Еци да се спореди со оној на неговите современици.

Научниците открија дека меѓу стотиците Европејци кои живееле во исто време со Еци и чии геноми се сега достапни, Ледениот човек дели повеќе потекло со раните фармери од Анадолија отколку со кој било од неговите современици од Европа.

„Анализата на геномот откри фенотипски особини како што се висока пигментација на кожата, темна боја на очите и ќелавост кај машкиот примерок, кои се во остар контраст со претходните реконструкции на светол и прилично влакнест маж со светли очи“, рече Јоханес Краузе од Макс од Институтот Планк, додавајќи дека „мумијата е со потемна кожа и без влакна“.

Антропологот Алберт Цинк, коавтор на студијата и директор на Истражувачкиот институт Еурак за проучување на мумиите во Италија, рече дека „тоа е најтемната боја на кожата забележана кај современите европски поединци“.

Loading...

„Претходно се сметаше дека кожата на мумијата потемнува за време на складирањето во мраз, но се претпоставува дека она што го гледаме сега е всушност претежно оригиналната боја на кожата на Еци“, рече тој, додавајќи дека откритието е важно за „правилно зачувување на мумијата. ”

Еци го привлече светското внимание во 1991 година кога планинарите го открија на 3.210 метри надморска височина.

Истражувачите рекоа дека претходниот приказ на Ец бил погрешен за неговата коса.

Како зрел маж, тој најверојатно веќе немал долга и густа коса, туку прилично ретка коса.

Но, според студијата објавена во Cell Genomics, неговите гени укажуваат на предиспозиција за ќелавост.

„Ова е релативно јасен резултат и може да објасни зошто на мумијата не е пронајдена коса“, рече Зинк.

Гените кои претставуваат зголемен ризик од дебелина и дијабетес тип 2 се пронајдени и во геномот на Ледениот човек, но веројатно не се манифестирале поради неговиот здрав начин на живот.