Курти: Три принципи за преговорите со Белград

Сподели со своите пријатели

Албин Курти, лидер на Движењето Самоопределување, кој освои најмногу гласови на изборите во Косово, вели дека преговорите со Белград треба да следат 3 принципи

Овие се, рече тој, дека нема договор без дијалог, дека нема дијалог со мапи околу територијата и дека мапите се грижат од експерти за демаркација на границата, а не од политичари.

Loading...

Тој за најновиот весник НИН Белград изјави дека косовскиот претседател Хашим Тачи се однесувал противуставно додека преговарал со српскиот претседател Александар Вучиќ за територијата, бидејќи за меѓународни преговори и договори рече дека мандат имаат владата и премиерот кои полагаат сметки на Собранието, а не на претседателот.

„Ќе бараме толкување на Уставниот суд за неговата политичка активност. Неговата кариера е во опаѓање“, рече Курти.

Според него, идејата за Заедница на српски општини (ЗСО) „не може да се реализира“ затоа што е противуставна, како и дека Србите треба да ги остварат сите свои права, граѓански и национални, преку институциите на Косово.

„Јас сум подготвен и спремен да ги слушнам барањата на граѓаните за правата, но не и апетитите на Белград за територии“, рече Курти.

Во него се наведува дека ЗСО е мртва буква на хартија.

„На 23 декември 2015 година Уставниот суд на Косово изјави дека ЗСО го крши Уставот на Косово во 23 члена. Сепак, ниту еден косовски Србин не протестираше, само Белград“, додаде Курти.

Тој исто така рече дека косовскиот устав предвидува министрите во владата од малцинствата да бидат одобрени од претставници на тоа малцинство во Собранието.

„Во овој случај, тоа може да биде Српски список, но не мора по секоја цена да биде член“, рече Курти, додавајќи дека тој немал проблем со Српскиот список затоа што бил српски, но затоа што, како што вели, не е партија.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *