Купиле куќи за едно евро, па животот им се претворил во пекол

Сподели со своите пријатели

Десетици градови во Италија продаваат напуштени куќи по неверојатно ниски цени, кои паѓаат буквално на едно евро.

Loading...

Воодушевените купувачи од целиот свет брзаат да купат недвижен имот во оддалечени области за да уживаат и во мирот и во прекрасниот пејзаж. Сепак, постои проблем.

Иницијативите на италијанските градови беа крајно примамливи, бидејќи заедниците кои умираа добија прилив на нов живот и инвестиции, а опустошените имоти заживеаја.

Сега, семејствата на првичните сопственици на напуштените куќи се појавуваат дека ги бараат своите права на овие стари камени згради, велејќи дека требало да ги контактираат пред да ја купат недвижноста, за да бидат запознаени со продажбата.

Меѓу оние кои сега ја оспоруваат потенцијалната продажба на куќи е и Џози Фацини од Канада.

Нејзината баба, Консилија Скапилати, мигрирала во Канада во 50-тите години на минатиот век, оставајќи ја зад себе шармантната мала камена куќа во историскиот центар на Кастропињан во регионот Молизе на југ, која семејството редовно ја посетувала со текот на годините.

Откако прочитале за планот на Кастропињан да го распродаде стариот станбен фонд, Фацини започнала да се грижи за „кражба на имот“ и со месеци, од далеку, се обидувала да аплицира за куќа што нејзината баба ја оставила пред неколку децении и не е единствена.

И покрај напорите на локалните власти да контактираат со семејствата на првичните сопственици, други велат дека тие исто така стравуваат дека ќе ги загубат своите предци бидејќи се борат да поднесат барање заради далечината, времето и правните компликации.

Loading...

– Слушнав за плановите за продажба и ги контактирав во август. Потоа видов статија каде пишува дека градоначалникот испраќал известувања во странство, но никој од моето семејство не бил информиран за тоа – вели Фацини.

Таа додава дека испратила неколку пораки и препорачано писмо до Никола Скапилати, градоначалникот на Кастропијан, кој го дели истото презиме како и нејзината баба, но не добил одговор.

– Јас сум толку лута и фрустрирана. Би сакала да видам како родното место на баба ми заживеало и цвета, но ве молам, не крадете ни ги домовите – истакна Фацини.

По осум месеци чекање и измачување, добила одговор од градоначалникот, кој од неа побарал да достави имотен лист и информации за да го потврди своето барање.

Скапилати истакнува дека со текот на годините, домот може да се пренесе на нови сопственици надвор од семејството или на други наследници или други роднини. Фацини има роднини во Италија, кои никогаш не ги запознал.

Градоначалникот вели дека ќе биде среќен да работи со неа за решавање на проблемот.

– Не ограбуваме имот на никого, не сакаме да му одземеме куќа на семејство, туку спротивното. Воодушевени сме што нашиот проект создаде ентузијазам и привлече интерес за Кастропињано, што привлекува луѓе кои сакаат да ги здружат силите за обновување на нашето прекрасно место – рече тој.

Фацини вели дека по многу години би се преселила во Кастропињано ако може да докаже дека е сопственик на куќата, додека „новите сопственици“ кои го стекнале имотот со мала сума пари може да се соочат со тужба.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *