КУМАНОВСКИ БОГИЊЕ

Сподели со своите пријатели

Најзагрозена човечка врста у 21ви век не е ЖЕНА, како што ви можда алудираше наслов, него белац, мушкарац у средњи године, ожењен, сас кредит или три камиона по Европу и две женски деца. Од њега се тражи много: да заради повише од на онуј мужа, да помага дома, да не иде по кафане, да ги чува деца и толерира њини воловоднице од доведување друштва, да пазари под услов да ги знае цене свугде, да биде духовит, да прати рецепти.ком, да џогира, да се депилира, шета куче, фрља трошке на врапци, пече ракију што е само за гости, не се коцка, сам си ги пегла кошуље, не пада у несвест к’т настине, нема сексуални фантазије за колешке и трпи гу балд’зу у време на рањивост и своеглавост на глобалан женски свет.

Пред само 400 године људски род е веруваја дека постоив вештице.

Loading...

У дан’шњо време веруе дека треба да се најде зет како Дарка Лазиќа.

У бедан момент на идолопоклонство, к’т се појависва ороспије како Кардашијан, жене престанасва да су богиње. Добро, не мора да бидете грчка богиња Хедона, ама може да си дозволите да размислуете и за мали работе. Мали, не димензионално, него у смислу поскромно.

Може да бидете подобра и побогата верзија од сами себе, без да возите пијани или сас пијани, може да не правите интернет шопинг, а ипак да сте шик ако сашиете сомот или плиш куде локалну шнајдерку. Може и да смислите покорисну дебату од онуј досадну осмомартовску за родову нееднаквост.

Не се родила таква богиња која е успешна и на работу и дома. Демек цепа кариеру, прави ќуфтиња од леќу пред работу, сецка салату после работу за да седне сас по едну чашку и у в’р очи га гледа мужа док ву вири црвена чипка, а три убаво васпитани дечиња ву се фатиле за рукче и у тенџерче ги понеле исти тија ќуфтиња на свекрву ву. Пуца тамо куде е најт’нко. У наш случај или ќе страда кариера и тој без 500 евра да ву е плата, или т’к ќе ги еде вампирача ќуфтиња од мои руке! Црвена чипка може, ама не уз ракију и не дома.

Жене биле обесправени. Ов’ј аргумент се поткрепуе само сас тој што никој још нема појма како функционира женски памет. Самогласник, Сугласник. Тражи се реч од 12 слова: компликејтед. Дугачки нокти и език. Кратка обука од родитељи. Скоро непостоечка од медиуми. Да им каже на женски деца: не ви треба још у седмо одделение да гу најдете лутку у себе; на девојке: не ни покушавајте да маштате за оној што никад не сте га имале, мисли се на туѓи мужи; на жене: марширајте ваши сестре по фабрике да су слободни за викенд и празници, а не да су повише на број у администрацију; на жене у климакс: не е срамота да признаете дека ви се откачила жичка и за све ве боли пичка, ако е прав муж, ќе разбере, нема ваљда да липше. Куче од буве не умира; на болни жене: агитирајте не за политичку партију, него за кампању која ќе ги убеди људи дека још увек сте на некога потребни и сакани; на жене од, како ги викав по ново, рурални средине: не слушајте овија (не)владини пропаганде дека ако не работите у град не сте достојни или општествено одговорни; на жене у политику: направите некој качамак или топеницу, добро е за пробаву пред изборни бљувотине.

И да не биду надмена од силни описи на други богиње, па себе да се изоставу – на жене како мене: помалко едите гомна да не ве искубе некоја феминистка јер камен од блиско доваѓа.

Ај среќан 8ми Март, поваѓам на еднога батка у Кобру, што и вама од срца желим.
Пишуе: Ивана Аткинс


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *