Кремљ: Самит за демократија без Русија и Кина, обид на САД за нови поделби

Сподели со своите пријатели

Соединетите Американски Држави се обидуваат да ја приватизираат демократијата и да повлечат нови линии на поделба меѓу државите со подготовка на „Самит за демократија“ без учество на Русија и Кина, оцени портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков.

Loading...

„Секако дека имаме негативен став кон тој претстоен настан. Ова не е ништо друго освен обид да се повлечат нови линии на поделба. Во раните 1990-ти, се боревме да ги отстраниме тие линии на поделба, но САД сега, за жал, претпочитаат да создадат нови линии и поделби на земји што се добри или лоши според нив“, рече Песков на брифинг со новинарите.

Според Песков, тоа е спротивно на општите тенденции во светот.

„Се повеќе земји сакаат сами да одлучат како ќе живеат, без да гледаат наназад кога. Но, САД прават такви обиди, обидувајќи се да го приватизираат зборот демократија. Односно, демократијата е само она што е во согласност со разбирањето на Вашингтон. Но, очигледно е дека не може да биде така и не треба да биде така и не е“, заклучи Песков.

Американскиот претседател Џозеф Бајден ќе биде домаќин на виртуелен самит за лидерите на владата, граѓанското општество и приватниот сектор од 9 до 10 декември, а Самитот ќе се фокусира на предизвиците и можностите со кои се соочуваат демократиите и ќе обезбеди платформа за лидерите да преземат индивидуални и колективни обврски во одбрана на демократијата и човековите права дома и во странство.

Самитот треба да започне една година акција на учесниците за да се направи демократијата поодговорна и поотпорна и да се изгради поширока заедница на партнери посветени на глобалната демократска обнова, рече Вашингтон.

Со исполнување на обврските преземени на Самитот, целта е да се покаже како демократиите можат да одговорат на прашањата кои се најважни за луѓето: зајакнување на одговорното владеење, проширување на економските можности, заштита на човековите права и основни слободи и овозможување достоинствен живот.