КРАЈ НА МАМУРЛАКОТ! Професор разви алтернатива на алкохолот, по што нема да бидете „скршени“ следниот ден

Сподели со своите пријатели

Сигурни сме дека го знаете тоа. Најдоброто време од животот го поминавте навечер, се забавувавте и се чувствувавте како целиот свет да ви припаѓа вам. Следниот ден, сепак, сè е поинаку. После таква ноќ, секое движење е болно одеднаш, имате главоболка и не се сеќавате на половина од работите. Но, што ако воопшто не мора да биде така?

Loading...

 

 

Денот по пијана ноќ обично не е забавен. Особено ако сте на забава каде алкохолот се меша со едно задоволство, а вие самите не знаете колку чаши сте испиле всушност. Иако со алкохолот треба да се постапува со внимание и знаење, понекогаш алкохолните пијалоци едноставно припаѓаат на животот. Сепак, по немирните прослави, мамурлакот можеби е минато. Според порталот Вице, познат професор од Англија измислил пијалок кој наскоро може да биде замена за алкохол.

Водечкиот психофармаколог Дејвид Нут работи на намалување на штетата поврзана со алкохол веќе 30 години. Пред околу 15 години, тој одлучи дека наместо да се обиде да ја ублажи штетата, ќе биде подобро да создаде нетоксична верзија на алкохол. Неговото истражување го навело да синтетизира соединение наречено Алкареле. Се вели дека оваа безопасна алтернатива на алкохолот ги има истите ефекти за кои пиеме алкохолни пијалоци – чувство на спокојство, релаксација и социјално расположение.

 

Loading...

 

Сепак, за разлика од вистински опоен пијалок, Алкарел не предизвикува негативни ефекти следниот ден. Не постои ризик од главоболка, гадење или губење на меморијата со ова соединение. Професорот Нут вели дека е убеден во ефикасноста на супстанцијата затоа што сам ја испробал. Сепак, како нова синтетичка хемикалија, таа мора да помине ригорозни тестови за безбедност што ќе траат две години и ќе чинат околу 20 милиони фунти (приближно 23 милиони евра).

Во меѓувреме, Нут развил безалкохолен ботанички алкохол наречен Сентиа. Овој страничен проект за лабораториите на професорот ГАБА е главно фокусиран на собирање капитал за да му помогне на Алкареле на пазарот, но исто така и на вклучување на пошироката јавност во потрагата по алтернативи за алкохол.

 

 

„Алкохолот е насочен кон различни системи за прием во мозокот“, објасни Нут. “На најниско ниво во мозокот, алкохолот делува преку системот ГАБА. Постојат 15 различни рецептори на ГАБА во мозокот кои контролираат различни работи. Во правењето на Сенти, ние се фокусиравме на рецепторите кои влијаат на заедницата и ослободуваат и ги избегнуваат рецепторите што предизвикуваат проблеми како што се неспособност за рамнотежа, пад, раздразливост, лутина и мамурлак “, професорот опиша како може да се произведе нова алтернатива на алкохолот.

За да создадат Сенти, Нут и неговиот тим истражувачи пребарале илјадници бази на податоци и пронашле бројни растенија кои произведуваат супстанции кои делуваат во системот ГАБА, како и други растенија кои ја забрзуваат нивната апсорпција. Причината зошто овие состојки не спаѓаат во законот за психоактивни супстанции е тоа што тие веќе долго време се одобруваат како храна или додатоци на храна.

Loading...

 

 

Така, последниот пијалок содржи 4 растенија кои произведуваат супстанции слични на ГАБА, приближно три растенија кои се апсорбираат побрзо во мозокот и бојата. „Ние користиме капина, која е пријатна боја, но исто така го олеснува внесувањето на супстанции во мозокот“, рече Нут за избор на природна боја што на пијалокот му дава розова боја.

Ако сакате да избегнете негативни влијанија следниот ден, но сметајте на тоа дека мора да платите дополнително за тоа. За половина литар Сенти плаќате 30 фунти (34,71 евра), за две деца 14 фунти (16,20 евра). Што се однесува до цената, пијалокот е еднаков на луксузниот алкохол.

И, каков вкус има оваа алкохолна алтернатива?

Според новинарот Симон Доерти, пијалокот има сладок вкус на дрвенеста билка и потсетува на мешање на варено вино со коктелот Блади Мери.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *