Крадци украле злато од келтската ера во вредност од милиони долари од музеј во Германија

Сподели со своите пријатели

Краците кои упаднале во музеј во градот Манчинг во Горна Баварија избегале со златни богатства од келтскиот период вредни неколку милиони евра.

Loading...

Крадци во вторникот вечерта упаднале во Келтскиот и Римскиот музеј и украле злато, извести баварската полиција.

Колекцијата од 450 златни монети била откриена во 1999 година во Манчинг, град во близина на Инголштад.

Тоа беше најголемото откритие на келтското злато во минатиот век.

Златните монети се изложени во музејот од 2006 година.

Оваа област некогаш била локација на голема келтска населба позната како Oppidum Manchinga.

Археолозите продолжуваат активно да ја истражуваат областа, а Канцеларијата за историска заштита на Баварија ја смета за една од најважните археолошки локалитети северно од Алпите.