Корисни навики кои родителите би требало да ги внесат во утринската рутина на децата

Сподели со своите пријатели

Утринските часови се најдобро време за подобрување и поттикнување на развојот на когнитивните вештини.

Loading...

Како и возрасните, децата имаат најмногу енергија на почетокот на денот и се подготвени за различните предизвици што ги носи денот.

Со оглед на одморот, родителите наутро можат да ги поттикнат децата да развијат вештини кои ќе им помогнат да совладаат одредени способности и да имаат поисполнет ден.

Здрав појадок

Родителите треба да ги охрабруваат децата да ги започнуваат повеќето утра, ако не и секое утро, со хранлив појадок богат со храна која го поттикнува мозокот.

Децата можат да јадат храна како цели зрна, овошје и храна богата со протеини за појадок за да обезбедат основни хранливи материи за оптимална когнитивна функција во текот на денот.

Време за читање

Секогаш кога е можно, децата треба да одвојуваат време за читање наутро, пишува The Times of India.

Без разлика дали се работи за заедничко читање на глас или деца кои самостојно читаат книги, секоја опција е прифатлива.

Со читање книги, децата развиваат вокабулар, учат за различни и нови работи и стекнуваат вештини за критичко размислување.

Loading...

Вежбање

Родителите можат да вклучат вежби во утринската рутина на нивните деца.

Тренингот кој вклучува истегнување, некои основни вежби или играње на отворено може да има позитивен ефект врз здравјето на мозокот, да ја подобри циркулацијата и расположението, како и нивото на енергија и когнитивната функција.

Пишување дневник

Редовното пишување и водење дневник има многу придобивки за децата. Децата ги запишуваат своите мисли, чувства и искуства, што поттикнува саморефлексија, емоционално изразување и ја развива употребата на јазикот што го зборуваат во нивната околина.

Освен тоа, децата истовремено влијаат на подобрување на меморијата и подобра работа и развој на когнитивните функции.

Решавање загатки

Со цел родителите уште од утрото да го поттикнат размислувањето на своите деца, можат да побараат од нив да решаваат различни загатки.

Тоа може да бидат загатки или слични игри кои ги предизвикуваат детските вештини за решавање проблеми, меморијата и креативноста, а во исто време го поттикнуваат когнитивниот развој, пишува The Times of India.