Колкаво количество кафе треба да пиеме дневно?

Сподели со своите пријатели

Шпански научници го открија количеството на кафе кое е корисно да пиеме на ден.

Loading...

Препорачани се не повеќе од четири шолји дневно, пишува „Дејли телеграф”.

При слична потрошувачка ризикот од прерана смрт се намалува за 64%. Ако пиеме по три шолји кафе дневно, овој ризик се намалува за 30%, а кај две чаши дневно – за 22%.

Специјалистите набљудувале над 20 илјади лица во текот на 10 години. Причината за ефикасноста на овој пијалок при намалувањето на ризикот од предвремена смрт се должи на содржаните во кафето, особено на полифенолите.

Слично истражување имаат направено и американски научници. Тие проценуваат дека секојдневната употреба на една шолја кафе го намалува ризикот на смртза 12% од секакви причини, а три чаши со 18%.


Leave a Reply