Колкави се платите, а колкава е потрошувачката кошничка во земјите од регионот?

Сподели со своите пријатели

Радио Слободна Европа (РСЕ) ги објави минималните и просечните плати и потрошувачката кошничка во Србија, Босна и Херцеговина, Македонија и Црна Гора.

Loading...

Овие податоци се изразени во евра.

Во Македонија потрошувачката кошничка во август 2022 година изнесувала 840 евра. Минималната плата била 293 евра, а просечната 520.

Тие бројки се малку поинакви во Србија, каде потрошувачката кошничка во август годинава изнесува 753 евра, додека минималната плата е 281 евро, додека просечната 642 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Коосновач на компанија за криптовалути ненадејно почина на 30 години

Потрошувачката кошничка во Црна Гора во септември изнесувала 781 евро. Минималната плата била 450 евра, а просечната плата 718.

Во Босна и Херцеговина во август годинава потрошувачката кошничка изнесува 1.455 евра, додека минималната и просечната плата 271, односно 571 евро.

 

Loading...

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.