Колинда ја објави кандидатурата за нов претседателски мандат

Сподели со своите пријатели

Хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ официјално објави дека со поддршка на владејачката Хрватска демократска унија (ХДЗ) тргнува во борба за нов петгодишен мандат на изборите што се очекуваат подоцна оваа година.

„Ние не сме мала земја. Хрватска не е регион. Хрватска е суверена држава што разговара рамноправно со сите други“, рече Грабар-Китаровиќ во говорот, во кој се дадени некои клучни потези од нејзиниот претседателски мандат.

Loading...

Таа рече дека Хрватска е позната денес и дека е „подобро гледана денес во светот од кога било“, истакнувајќи дека во претседателскиот мандат работела не само на „подигнување на меѓународно признание“, туку и на подобрување на врските „со најважните лидери во светот и институции“.

„Во меѓународното позиционирање, Хрватска има место во Централна Европа и Медитеранот и политички во рамките на евроатлантските интеграции. Јас активно учествував на оваа позиција преку бројни политички состаноци и иницијатива на Трите мориња“, рече таа.

Таа ја објави својата кандидатура под слоганот „Претседателка, затоа што верувам во Хрватска“ пред нејзините приврзаници во салата „Матица Хрватска“, каде што ја започна својата кампања пред пет години. Претседателката, сепак, не одговори на прашањата на новинарите.

Во својот говор, таа ја истакна важноста на демографската политика, суверенитетот, зголемувањето на стандардите и зачувувањето на „нашиот идентитет“ и рече дека таа ќе зборува за ова подетално за време на кампањата.

Таа се заблагодари на ХДЗ и нејзиниот претседател Андреј Пленковиќ за нивната поддршка: „ХДЗ сè уште ми дава силна поддршка за новиот претседателски мандат“.

Заедно со Милановиќ и Шкоро, десетина повеќе потенцијални кандидати ја објавија својата кандидатура за претседател досега.

Последните претседателски избори беа 28 декември 2014 година, а вториот круг на 11 јануари 2015 година.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *