Кои се значењата на боите на велигденските јајца?

Сподели со своите пријатели

На овој ден рано наутро пред изгрејсонце, домаќинките ги бојадисуваат првите велигденски јајца. Најпрво каснуваат малку леб, се вртат кон исток, се прекрстуваат и ги бојат првите три црвени јајца.

Loading...

Првото јајце, божјаче, откако ке се бојадиса се остава да го „фатат“ првите зраци од сонцето, а потоа се будат децата и со него на лицето им се прави „Црвено-бело“.

Божјарчето се чува цела година, до наредниот Велики Четврток, и само ова јајце не скапува!

Останатите јаца се бојадисуваат во различни бои и на различни начини, а еве кои се значењата на боите на велигденските јајца:

Црна – вечност

Жолта – светло, среќа

Loading...

Црвена – божествена љубов, надеж

Кафена – среќа

Бела – чистота, невиност

Портокалова – издржливост и сила

Зелена – раст

Виолетова – надеж и вистина

Сина – здравје.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *