Кои работи не треба да ги оставате во автомобилот во текот на летото и зошто?

Сподели со своите пријатели

Познато е дека вредните предмети не треба да се оставаат на видно место бидејќи можат да привлечат крадци, додека некои работи кои се оставени во возилото можат да направат голема штета.

Loading...

Некои работи никогаш не треба да ги оставате во автомобилот. На пример, ако оставите чоколадо во возилото за време на високи температури, тоа ќе се стопи и ќе направи хаос.

Некои вредни работи не треба да се оставаат на видно место бидејќи би можеле да привлечат крадци, пишува Метромил. Ваквите работи се очигледни и сите знаеме дека не треба да се чуваат во автомобилот, но еве што не треба да се остава во возилото бидејќи овие предмети можат да направат штета или да ви направат друг проблем.

Очила

Обичните очила или очилата за сонце никогаш не треба да се оставаат во автомобилот за време на високи температури. Ако ги оставите на контролната табла, пластиката може да се стопи, така што очилата може да се искриват и металните рамки да станат премногу топли на допир.

 

 

Лекови

Повеќето лекови се многу чувствителни на промени во температурата. За време на топлината, автомобилот е како микробранова печка, ја задржува топлината во возилото. За време на постудено време, возилото делува како радијатор и го задржува студот.

Loading...

За да останат ефикасни лековите, важно е да се чуваат на суво и ладно место, а ова секако не е автомобил. Ако земате некои лекови секој ден и морате да ги носите со себе, подобро е да ги носите во чантата отколку да ги оставите во автомобилот.

Електроника

Поради температурни промени, електрониката никогаш не треба да се чува во автомобил. Кога автомобилот не работи, температурата во него може драстично да варира и може да предизвика неповратно оштетување на телефонот, лаптопот, таблетот, камерата итн.

Пластични шишиња

Повеќето модерни проѕирни пластики се направени од полиетилен терефталат и содржат БПА (хемикалија која и дава сила на пластиката). При пониски и собни температури, БПА е инертен, но кога се загрева, БПА може да истече од пластиката во околната течност.

 

 

Пиењето вода од пластично шише оставено во врел автомобил е доста опасно за вашето здравје бидејќи БПА е поврзан со одредени видови на рак.

Лосион за сончање

Активните состојки на кремот за сончање се распаѓаат кога се изложени на топлина, го скратуваат рокот на траење и ја намалуваат ефикасноста. Покрај тоа, поради топлината, капакот на кремата за сончање може да се отвори, па може да протече и да направи неред во возилото.

Loading...