Кои правила важат при влез и излез од Германија? Шест најчести прашања и важните одговори!

Сподели со своите пријатели

Предупредувања за ризик, прописи за карантин и хот-спотови… Кои се правилата за влез и излез од Германија?

Loading...

И покрај заклучувањето, границите на Германија остануваат отворени и влезот е сè уште можен – но не и за туристите. Туристички визи не се издаваат.

Патувањето во рамките на земјата е ограничено на неопходните, како што се официјалните. Хотелите не смеат да нудат ноќевања за туристички цели.

 

 

Услови за влез од ризичните области

Германија ги дели земјите во области со висок ризик со голема инциденца и оние со вирусни мутации. Области со голема инциденца се земјите каде што вредноста е поголема од 200 нови случаи на 100.000 жители во рок од седум дена.

Loading...

Регионите со особено висок ризик од инфекција како резултат на раширената појава на одредени варијанти на вирусот САРС-CoV-2 се сметаат за области на вирусни мутации.

Која земја спаѓа во која категорија може да се види на веб-страницата на Федералниот институт Роберт Кох (РКИ).

За области со голема инциденца и вирусни мутации, се применуваат построги правила при враќање во Германија.

Влезот е дозволен само на лица со постојан или привремен престој во Германија, како и на патниците во транзит. Негативен тест мора да биде прикажан и пред заминување и при влез во земјата. Кога патуваат со авион, авиокомпаниите се должни да го проверат резултатот од тестот пред поаѓањето.

Истото важи и за возовите, автобусите и траектите. Случајни проверки се вршат на националните граници, но без систематска гранична контрола.

 

 

Loading...

Полесно е за патниците од области кои се обележани само како ризични, само треба да покажат негативен тест за корона во рок од 48 часа по влегувањето во земјата.

Според одредбите на Министерството за внатрешни работи, сите патници од сите три категории, во принцип, мораат да го регистрираат својот дигитален влез на www.einreiseanmeldung.de и да бидат во карантин десет дена по влегувањето – без оглед на резултатот од тестот.

Прифатени се PCR, LAMP и TMA тестови, како и брзи анагени тестови. Тестовите на антитела не се признаваат. Карантинот може да биде прекинат со уште еден негативен тест најрано петтиот ден по влегувањето во земјата.

Прописите не се однесуваат на лица кои транзитираат во Германија. Сепак, тие мора да ја напуштат земјата што е можно поскоро.

 

 

Покрај тоа, лицата кои престојуваат во областа на ризик помалку од 24 часа, како дел од малиот граничен сообраќај со соседните земји, не мора да бидат ставени во карантин.

Loading...

Покрај тоа, постојат исклучоци за луѓето кои ја преминуваат границата како дел од нивната редовна работа, како и за лекарите и медицинските сестри, но исто така и ако станува збор за посета на блиски роднини.

Правилата за влез во Германија беа заострени повторно на 22 март. Беше одлучено дека сите повратници мора да бидат тестирани на Kovid 19 самостојно пред да се качат во авион за Германија – без оглед дали доаѓаат од ризични области и за каква цел патуваат во Германија.

Ова важи и за туристите од Мајорка, иако островот во моментов не се смета за ризична област.

 

 

Loading...

Различни прописи за патувања

Прописите за патувања не се исти во сите сојузни држави и секогаш постои можност за краткорочни промени.

Затоа на сите им се советува да бидат што подобро информирани пред да започнат да ги пакуваат куферите. Она што важи во Берлин, не мора да се применува во Баварија. Покрај тоа, правилата во рамките на ЕУ варираат од земја до земја.

Еве неколку одговори на најважните прашања:

прашање 1

Loading...

Списокот на земји од кои ми е дозволено да патувам во Германија постојано се менува. Каде можам да ги најдам најновите информации?

Списокот на области со ризик е составен од институтот Роберт Кох во соработка со Министерството за надворешни работи, односно министерствата за здравство и внатрешни работи.

Пред да патувате, потребно е да се провери дали некоја земја или регион е класифициран како област со ризик, област со голема инциденца или област на соеви на вирусите.

Дури и ако вашата земја на поаѓање не е класифицирана како област на ризик, но вие останавте во областа на ризик до десет дена пред да влезете во Германија, за вас важат барањата за карантин.

 

Loading...

 

Прашање 2

Како можам да дознаам дали треба да ме стават во карантин откако влегов од трета земја? Може ли да избегнам карантин со негативен тест?

Во принцип, луѓето од трети земји што Институтот Роберт Кох ги класифицира како област на ризик мора да бидат ставени во карантин.

Категоријата на земјата мора да се земе предвид, бидејќи постојат различни правила за карантин за области со висок ризик, висока фреквенција и вирусни мутации. Заедничко за сите овие ризични области е карантин од десет дена по влегувањето.

Loading...

Друг PCR-тест може да се направи најрано на петтиот ден, и ако е негативен, карантинот може да се скрати. Не е можно доброволно тестирање при враќање од областа на мутирани вируси.

Покрај тоа, постои забрана за транспорт на луѓе кои доаѓаат од областа на вирусни мутации, со исклучок на германските граѓани со престој или право на престој во Германија и патниците во транзит.

 

 

Loading...

Прашање 3

Јас сум државјанин на земја од ЕУ, но Германија ја прогласи мојата земја за ризична област. Дали сè уште можам да влезам во земјата?

На граѓаните на земјите-членки на ЕУ и на земјите од Шенген им е дозволено да влезат во Германија. Но, дури и овде, правилата за карантин се применуваат на влезовите од ризичните области.

Тоа значи: мора да бидете во задолжителен карантин десет дена. Може да покажете негативен резултат од тековниот тест за коронавирус и да го прекинете карантинот веќе петтиот ден.

Бидејќи вие, како личност што влегувате од друга земја на ЕУ, обично не ве контролираат на границата, ваша одговорност е да го почитувате карантинот.

Мора да се пријавите во надлежната здравствена канцеларија веднаш по влегувањето во земјата и да ја наведете вашата адреса на живеење. Телефонскиот број е: 116-117.

 

 

Доколку не ја исполните обврската за пријавување или карантин, може да се соочите со големи казни.

Здравствената канцеларија може да побара од вас да поднесете негативен резултат од тестот во рок од десет дена од денот на влегувањето или, доколку немате таков резултат, да го  направите тестот. Вие самите ги сносите трошоците за ова.

Можете да дознаете повеќе со јавување на 116-117 или преку интернет на www.116117.de. Важно е да останете во карантин сè додека резултатите од тестот не станат достапни.

Прашање 4

Ако сум некое време во Германија, сум бил позитивен на тестот и морам да бидам во карантин, каде ќе го поминам тоа време и кој ги сноси трошоците?

Ако сте направиле тест за корона и тој бил позитивен, здравствените власти автоматски се известуваат и извршувате десетдневен карантин во вашиот стан или друго соодветно сместување.

Усогласеноста со обврската за карантин ја контролираат локалните власти. Во некои германски провинции, прекршоците можат да бидат казнети со парична казна до 10.000 евра.

Loading...

 

 

Доколку се направат дополнителни трошоци, на пример, заради сместување во хотел или посета на лекар, германската држава нема да ги сноси. Сепак, тур-операторот и меѓународното здравствено осигурување може да стапнат под услов овие услови да бидат однапред договорени.

Исто така се препорачува странските државјани да ја известат својата амбасада во Германија за престојот во карантин.

Прашање 5

Во Германија сум и имам симптоми на корона. Што да правам?

Loading...

Веднаш информирајте ја надлежната здравствена канцеларија. Ако имате посериозни симптоми, консултирајте се со лекар или јавете се на 116-117). Ако имате сериозни симптоми, одете во болница или повикајте брза помош.

Прашање 6

Што ќе се случи ако нешто се смени во регулативата за време на мојот престој во Германија? На пример, дали станува невозможно да се вратам, бидејќи Германија или мојата матична земја повторно ги затвораат границите?

 

 

Контактирајте со вашата амбасада во Германија што е можно поскоро. Во принцип, треба да биде можно да ја напуштите Германија и повторно да влезете во вашата земја – под услов да не сте во карантин или да бидете активно заразени.

Loading...

Како претпазливост, проверете дали имате финансиска резерва пред да започнете со патувањето, доколку се појават дополнителни трошоци.

Затоа што ако зградата, градот или регионот во кој се наоѓате во Германија е во карантин, мора да останете таму додека властите не ви дозволат повторно да ја напуштите областа.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *