Кога е во прашање сексуалното возбудување, жените генерално се бисекс или лезбејки

Сподели со своите пријатели

Нова научна студија објавена во магазинот „Journal of Personality and Social Psychology“ сугерира дека кога е во прашање женското возбудување, жените скоро никогаш не се стрејт, туку се или бисекслки или лезбејки.

Loading...

Претходните студии со волонтери за цел имале даго откријат сексуалното возбудување измеѓу мажите и жените, па така на основа на телесните реакции ан испитаниците се покажало дека жените физички и сексуално ги привлекуваат и мажите, но и жените.

Новата студија ја водел др. Герулф Реигер од одделот за психологија при Универзитетот во Есекс, а во студијата учествувале 345 жени со различа возрас, националност и сексуални ориентации кои имале задача да прегледаат серија од видео записи со сексуална содржина.

Во исто време, лекарите ги мереле нивните биолошки рекации, вклучувајќи го проширувањето на зенциите, пулост и реакциите во гениталниот предел (протокот на крв).

Исто така, учесниците во студијата морале да се „сместат“ на една од категориите на сккалата сексуални ориентации: стрејт, генерално стрејт, стејт со бисексуална тенденција, стрејт со лезбејска тенденција, најчесто лезебејки или лезбејки.

Резултатите пкажале дека жените кои се идентификувале како хетеросексуални во просек ги возбудувале видое содржини со сексуална природа на кои има и мажи и жени.

Студијата покажала дека женските сексуални преференци можат да варираат повеќе отколку кај мажите, а како можна причина за ова се хормоните.

Иако поголемиот дел од жените се сметаат за хетеросексуални, нашето истражување покажува дека кога се работи за сексуалното возбудување, тие се или бисексуални или геј, но никогаш исклучиво стрејт – вели др. Реигер.

Студијата сугерира дека за ралзика од мажите, она што жените сексуално ги возбудува има повеќе врска со културолошките и социјалните фактори, кои вклучуваат историја на врските, едуикацијата, претходните искуства или религиозните убедувања.

Loading...

Но, мора се спомене фактот дека сексуалното возбудување не е исто како и сексуалната ориентација.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.