Книжевна вечер со Румена Бужаровска во Куманово

Сподели со своите пријатели

Вечерва со почеток во 20 часот во фоајето на Националната установа Центар за култура „Трајко Прокопиев“ Куманово ќе се одржи настанот „Книжевна вечер со Румена Бужаровска“.

Loading...

Модератор на настанот е Ирена Цветковиќ а музички гост Јован Цветковиќ. Настанот е дел од проектот Годишна литературна програма за 2022 година, поддржана од Министерство за култура на РС Македонија.

Румена Бужаровска е авторка која оди отаде границите, стегите и воспоставените стандардизирани шаблони во книжевноста и воопшто.

Го трасира патот по кој ќе тргнат многу млади книжевни автори, најпрвин скицирајќи го одмерено, поплочувајќи го со голема доза на професионализам но и интригантност. „ПичПрич“ се женски приказни со кои јавно, нашироко се дебатира на голема сцена.

Родена е 1981 година во Скопје, дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошки факултет „Блаже Конески“ Скопје. Авторка е на „Чкртки“, „Осмица’, „Мојот маж“, „Не одам никаде“ и студијата „ За смешното:теориите на хуморот низ призма на расказот“.

Интегрално соопштение