Ќе можат ли луѓето во овој век да живеат и над 130 години?

Сподели со своите пријатели

Луѓето како суштества најверојатно можат да живеат до 130 години, а можеби и многу повеќе, но веројатноста за толку длабока доба засега е сè уште многу мала, покажа новото истражување.

Loading...

Горната граница на човечкиот живот е предмет на бројни истражувања и дискусии.

Студијата, заснована на медицински податоци од повеќе од 500.000 волонтери, објавена во јуни 2021 година во списанието Nature Communications, покажа дека горната старосна граница може да биде некаде помеѓу 120 и 150 години.

 

 

Сепак, некои научници веруваат дека не постои теоретско ограничување за времетраењето на човечкиот живот?!

Една нова студија, објавена во Кралското друштво Open Science, анализирала податоци од суперстогодишници, луѓе постари од 110 години и податоци од полусуперстогодишници, кои живееле до 105 или повеќе години.

Loading...

Ризикот од умирање генерално се зголемува со возраста. Сепак, авторите на новата студија откриле дека по одредена возраст престанува да расте и застанува на веројатноста дека човек ќе умре во следната година, а тоа е 50:50.

„По 110-годишна возраст, едно лице може да замисли дека веројатноста да се живее уште една година е слична на фрлање паричка“,изјави за AFP Ентони Дејвисон, професор по статистика на Швајцарскиот федерален институт за технологија во Лозана (EPFL), кој ја водел студијата.

„Ако ја свртите главата, тогаш ќе го доживеете вашиот следен роденден, а ако не, тогаш во одреден момент ќе умрете во следната година“, додаде тој.

 

 

Врз основа на досега достапните податоци, се чини веројатно дека луѓето можат да доживеат најмалку 130 години, но екстраполацијата од наодите „имплицира дека нема ограничување за човечкиот животен век“, заклучува студијата.

Заклучоците кореспондираат со слични статистички анализи направени на збирки податоци за многу постари лица.

Loading...

„Но, оваа студија ги зајакнува тие заклучоци и ги прави попрецизни бидејќи сега се достапни повеќе податоци“, рече Дејвисон.

Во нивната студија, тимот анализирал две групи податоци. Едниот е собран од Меѓународната база на податоци за долговечност, која содржи податоци за повеќе од 1.100 суперстогодишници од 13 земји.

Вториот доаѓа од Италија, а содржи податоци за сите лица кои во периодот од јануари 2009 до декември 2015 година доживеале најмалку 105 години.

„Можевме да покажеме дека ако постои ограничување на очекуваниот животен век под 130 години, до сега треба да можеме да го откриеме со помош на достапните податоци“, рече Дејвисон.

 

 

Сепак, експертите истакнуваат дека тоа што луѓето теоретски можат да доживеат 130 и повеќе години не значи дека тоа ќе се случува често.

Loading...

Имено, и да доживее некој до 110 години, неговите шанси да доживее 130 ќе бидат околу еден на милион. Тоа не е невозможно, многу малку веројатно.

Дејвисон верува дека ќе можеме да видиме луѓе кои доживеале 130 години веќе во овој век. Како што расте бројот на стогодишници, така расте и веројатноста дека некој меѓу нив ќе доживее длабока старост.

Сепак, тој смета дека, без голем напредок во медицината и општо општеството, луѓето над 130 години ќе продолжат да бидат исклучително ретка појава.

Досега најстарата снимена личност е Французинката Жан Калмент, која почина во 1997 година на 122-годишна возраст.