Кина ќе го поттикнува раѓањето деца, го подобрува пензискиот систем

Сподели со своите пријатели

Кина ќе ги подобри политиките што ги поддржуваат раѓањата, се вели во официјалниот владин извештај во вторник, во кој исто така детално се планираат да се поддржи растечката постара популација преку зголемување на бенефициите и основните пензии и зајакнување на приватниот пензиски систем.

Loading...

Мерките, објавени на денот кога започна Националниот народен конгрес на Кина, дојдоа бидејќи населението на Кина се намали во 2023 година втора година по ред, при што раѓањата паднаа на околу половина од оние во 2016 година, годината по укинувањето на политиката за едно дете, додека браковите во 2022 година паднаа на рекордно ниско ниво.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вучиќ: За три до четири месеци ќе биде најлошата ситуација од 1945 година.

Кина „ќе работи кон општество кое е погодно за раѓање деца и ќе промовира долгорочен рамномерен развој на населението“, се вели во владиниот извештај.

Ќе развие „систем за грижа за деца од јавен интерес“ за да ги намали трошоците за раѓање деца, родителство и образование, се додава.

Демографскиот пад на Кина во голема мера е резултат на политиката за едно дете наметната помеѓу 1980 и 2015 година. Од 2021 година, на паровите им е дозволено да имаат до три деца.

Сепак, сè поголем број жени избираат да немаат деца поради високите трошоци за грижа за децата или неподготвеноста да се омажат или да ја стават својата кариера во мирување, а родовата дискриминација сè уште постои во кинеското општество.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пад на цената на нафтата по конфликтот меѓу Иран и Израел

Властите веќе се обидоа да воведат мерки за поттикнување на раѓањето деца, вклучително и продолжување на породилното отсуство, финансиски и даночни стимулации за раѓање деца, како и субвенции за домување.

Кина сè уште е едно од најскапите места во светот за одгледување дете во однос на БДП по глава на жител, процени во февруари истакнат кинески тинк-тенк, во кој детално се опишани неопходните загуби за жената доколку сака да се породи.

Loading...

За поддршка на старите лица, Кина ќе имплементира приватен пензиски систем на национално ниво и „соодветно ќе ги зголеми“ минималните основни бенефиции за старост за жителите на руралните средини, како и за неработните урбани жители, како и за основните пензии.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Франција ќе ја зголеми безбедноста пред синагогите и верските училишта

Кина ќе изгради систем за домашна нега за стари лица и ќе развие систем за здравствена заштита за стари лица, се вели во извештајот.