Камен во бубрегот може да предизвика поголема болка од породилните

Сподели со своите пријатели

Каменот во бубрезите е предизвикан од високата концентрација на соли и други минерали во бубрежните канали. Со текот на времето, се формираат единици кои се со големина на зрно песок, мали камења, но и поголем камен.

Loading...

„Понекогаш се работи за меки наслаги, кои често можат да бидат кршливи, а има и такви што се цврсти како карпа“, објаснува професорот по урологија, д-р Маргарет Перл.

Бубрежниот бигор се излачува во урината, но понекогаш се јавува на места каде што е речиси невозможно да се излачува.

Кофеинот им помага на бубрезите

Овие се тесни делови на уретрата што водат од бубрезите до мочниот меур. Поголемите парчиња можат да го блокираат начинот на уринирање, а болката е неподнослива.

Постојат случаи на бубрежни камења кои не предизвикуваат пречки. Се додека тие не предизвикуваат инфекции или се мешаат во бубрежната функција, тешко е да се детектираат.

Бубрежниот бигор се јавува од различни причини. Исхраната, газираните пијалоци, генетиката сите можат да влијаат врз нејзиното формирање.

Една од најчестите причини е дехидрираноста. Редовното внесување на оптимална количина на течност може да го намали ризикот од камења во бубрезите.

Loading...

Пивото е добро за срцето и бубрезите, но не претерувајте!

На камен во бубрегот можат да укажат и следните симптоми:

Болки во грбот, колковите или препоните

Бубрежните камења остануваат непознати додека не доживеете пречки. Луѓето кои го искусиле овој проблем тврдат дека болката е понекогаш потешка од породилните болки. Започнува како гадење, а потоа се манифестира како остра и спазматична болка која е невозможно да се издржи.

Обично се чувствува во пределот на грбот, колкот или препоните. Камењата во бубрезите предизвикуваат болка кај тестисите или на врвот на гениталниот орган кај мажот.

„Болката се појавува во налети. Трае околу една минута и потоа се смирува “, објаснува д-р Перл.

Секојдневни навики штетни за бубрезите

Заболените немаат мир

Loading...

Како што се движи каменот, пациентот постојано се обидува да најде соодветна положба на телото што ќе ги ублажи проблемите. Ненадејните напади можат да траат некаде од 20 до 60 минути.

Често мокрење

Луѓето кои имаат камења во бубрезите ја чувствуваат оваа непријатна потреба. Симптомите се појавуваат во зависност од местото каде се наоѓа каменот.

„Ако се формира камен во близина на мочниот меур, лицето ќе има постојана потреба да оди во тоалет. Количината на урина испуштена во оваа ситуација е занемарлива“, додава д-р Перл.

Каменот ги иритира sидовите на мочниот меур, кои се грчеви како резултат на иритација. Затоа, треба да се уринира.

Ако не се исфрли премногу течност во оваа прилика, ќе помислите дека има нешто лошо со другите органи на урогениталниот тракт.

Газираните пијалоци предизвикуваат оштетување на бубрезите

Крв во урината

Loading...

Каменот предизвикува оштетување на ткивото што го опкружува, па крварењето е неизбежна појава. Понекогаш е сосема очигледно, а најчесто се открива со анализа на урина.

„Урината може да биде целосно црвена или како темно кафеав чај“, објаснува лекарот.

Болка и чувство на печење при мокрење

Ако чувствувате непријатност при мокрење, може да биде еден од симптомите на камења во бубрезите. Болката најчесто се чувствува кога се наоѓа камен во уретрата и се движи во правец на мочниот меур.

Почесто болката е симптом на инфекција на уринарниот тракт, но бубрезите дефинитивно треба да се проверат.

Што е поопасно за здравјето – сол или шеќер?

Loading...

Температура

Еден од симптомите на камења во бубрезите е температурата, особено ако инфекција се појави во близина и се јавува кога каменот го блокира уринарниот тракт.

Кога антибиотиците не се многу корисни, тогаш се користи ултразвучен метод за кршење камен, наречен литтрипсија.

Каменот се распаѓа на помали парчиња и песок. Сè што останува од тоа, се исфрла преку урина.

Еден метод вклучува кршење на камен со ласер и ако е голем примерокот, потребна е операција.

Loading...

Чај од овој зачин ќе ви помогне за стомачните тегоби

Кога е време да го посетите вашиот лекар?

Луѓето бараат помош само кога камењата во бубрезите се неподносливи. Доколку имате некој од овие симптоми, веднаш посетете го вашиот лекар.

Некои уролози препорачуваат да земате лекови и зголемен внес на течности. Ова помага да се испуштат одредени видови на камења во бубрезите, така што проблемот е решен без операција.

Ограничениот внес на сол и внесот на течности во големи количини сигурно ќе го намалат ризикот од камења во бубрезите.

Loading...

Leave a Reply