Какви јајца не треба да купувате за фарбање и колку се варат за да не пукнат?

Сподели со своите пријатели

Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа ќе уживаме во нашиот омилен обичај – вапцањето јајца.

Loading...

Покрај естетиката, важно е да се грижите и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично стојат многу – прво да чекате од денот на вапцање (четврток, петок или сабота) до недела, а потоа стојат на масата додека не ги изедете (барем 2-3 дена).

 

 

Затоа еве неколку од најважните совети за купување:

– Купете чисти и неоштетени јајца;

– Не купувајте јајца со оштетени лушпи или јајца кои се видливо неисчистени од остатоци и пердуви;

Loading...

– Кога ги варите јајцата, најдобро е да ги варите 12 минути од моментот на вриење;

 

 

– Ако не ги фарбате јајцата природно или со помош на намирници со силни бои, кога купувате бои во вреќички, земете ги оние што се обележани како бои за храна;

– Сирови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да готвите и украсите;

– Насликајте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;

 

Loading...

 

– Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или се вадат од фрижидер неколку пати, треба да се јадат во рок од еден до два дена.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *