Каква е врската меѓу кошмарите и анксиозноста поврзани со пандемијата?

Сподели со своите пријатели

Премногу работа, стрес заради домашни работи, но првенствено грижа за здравјето на најблиските поради влошената состојба со коронавирусот, во голема мера влијаат на спиењето на целото човештво.

Loading...

Експертите посочуваат дека голем број луѓе се повеќе пријавуваат дека страдаат од несоница, а забележливо е дека многумина се жалат на кошмари.

Професорот по медицински науки Роман Бузунов, претседател на Руското друштво на сомнолози, објасни како да се врати здравиот сон и да се ослободите од кошмарите.

„Оваа година очигледно не е погодна за квалитетен сон, постојано сме под стрес, сето тоа е пренесено во соништата“, вели експертот.

 

 

Според него, кошмарите што ги пријавуваат луѓето можат да се поделат во две категории.

Loading...

Првите се базираат само на заплетот, кога некое лице сонува различни соништа, од кои некои можат да бидат непријатни.

Втората категорија е опсесивни кошмари. Ова се случува кога истиот застрашувачки сон се случува неколку пати по ред. Оваа ситуација веќе бара помош од психолог.

За да се избегне ова, Бузунов советува да се намали стресот.

„Гледајте ги вестите само 15 минути наутро, повеќе не треба да бидете информирани. Сè што го влошува стресот. Излезете и прошетајте, а ако не можете, погледнете низ прозорецот”, советува тој.

„Редовната физичка активност е најдобриот лек против стресот и вознемиреноста. Одете на прошетка, направете 10 илјади чекори, трчајте. Не се „налевајте“ со кафе“, истакнува тој.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *