Како работата од дома влијае на вашето тело?

Сподели со своите пријатели

Многумина се принудени да работат од дома долго време заради коронавирусот, и еве како сето тоа влијае на организмот!

Loading...

Коронавирусот нè стави во ситуација која беше нова за сите, така што сите моравме да се прилагодиме повеќе или помалку. Меѓу другото, многумина сега мора да работат од дома, што има големо влијание врз телото.

„Телото е неверојатно поврзано и зависи од бројните линии на комуникација за да ги изврши сите свои задачи“, вели д-р Леа Велс.

 

 

„Тоа зависи и од физичката позиција, но и од менталната активност, емоционалната поддршка, стресот – сè што се случува кај нас има влијание врз телото“.

Ова исто така значи дека со тек на време телото се навикнува на одреден ритам, рутини, редовен распоред, кој сега е вознемирен од новите услови.

Loading...

Помалку се движите, повеќе седите

„Многумина од нас сега се движат многу помалку од вообичаеното – не одиме на работа, од автомобили до канцеларија, не стануваме да шетаме низ канцеларијата“, рече ортопед д-р Гесалин Адам.

„Просторот од домашната канцеларија до кујната е веројатно многу помал отколку на работното место. Многу е лесно да се движите помалку кога ќе паднете од протокот на дневните активности”

 

 

Сепак, сето ова може да доведе до болка во грбот и мускулите, па затоа е важно повремено да станете на прошетка додека работите од дома.

Доколку е потребно, поставете аларм да ве потсети да ги истегнувате нозете најмалку пет минути на секој час.

Loading...

Наведнати сте над вашиот компјутер

Во повеќето канцеларии, висината и обликот на масите и столчињата се прилагодени да бидат што е можно поудобни за часови на работа.

Меѓутоа, кога работите од дома, големи се шансите да седите во трпезарија наместо во канцеларија и да работите на биро што веројатно не е во вистинската положба. Или, можеби имате лаптоп во скут додека работите?

„Во оваа позиција страдаат градите, рамената, ребрата, задниот дел на главата, вратот, вилицата“, рече Адамс, додавајќи дека многу пациенти сега се жалат на зголемена болка во вратот и рамената.

Јасно е дека можеби немате идеална работна околина дома, но проверете дали компјутерот ви е на доволна висина што не мора да се наведнувате преку екранот.

 

 

Loading...

Пред екранот сте повеќе од вообичаено

Неможноста да одите во ресторани, да купувате, да шетате кога и да сте расположени значи дека имате повеќе слободно време.

Поради ова, многумина сега поминуваат повеќе и повеќе време пред компјутерите, што може да доведе до „суви очи и главоболки“, предупредува офталмологот д-р Керолин Дуонг.

За да сето тоа што помалку се одрази на здравјето на очите, се препорачува да го зголемите контрастот на екраните за да не мора да ги оптеретувате очите.

Тој исто така советува да ги одморите очите 20 секунди на секои 20 минути гледајќи од далеку.

 

Loading...

 

Не носите обувки

Она што го правите од дома, исто така значи дека можете да бидете разголени цел ден.

Меѓутоа, ако порано носете чевли, не е паметно сега да се откажувате од нив.

Loading...

„Телото е навикнато на поддршката што ја има во обувките. Кога одеднаш нема поддршка бидејќи сте боси, тоа може да влијае на вашата поддршка”, предупредува д-р Адам, додавајќи дека може да доведе до болка во колковите, грбот, колената, нозете.

За да се спречи тоа да се случи, се советува да носите домашни влечки што дополнително ќе ве поддржат.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *