Како ни штетат чепкалките за уши?

Сподели со своите пријатели

Речиси секој ги чисти ушите со чепкалки за уши. Тие се единствениот начин да ја отстраниме ужасната ушна кал. Според лекарите сепак, чепкалки за уши се најлошата опција за чистење на увото. Зошто е тоа така?

Ушна кал е супстанција која се секретира од внатрешноста на ушниот канал, кој има за цел бавно да чисти увото од наслаги на различни отпадни материи. Кога ја користиме чепкалка за уши, ние често не гледаме што точно правиме. На овој начин ризикот од неправилно притискање на ушната кал назад внатре во увото е голем. Со едно погрешно движење можеме да постигнеме ушна кал дури до тапанчето. Облепувањето со ушна кал може да значи воспаление и дури привремено намалување на слухот.

Инфекции

Ја сметаме ушна кал за нечистотија, но таа всушност ја вади нечистотијата од увото нанадвор. Мешавина од масла и епителните клетки во неа помагаат за природното отстранување на бактериите и крајните производи од секрецијата на кожата. Чистењето на ушите со чепкалки за уши може да доведе до инфекција на вметнувањето на секретите назад во ушниот канал.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.