Како навистина се градени пирамидите во Египет? (видео)

Сподели со своите пријатели

Пирамидите од древниот Египет за своето време биле извонредно достигнување, за да многумина се сомневаат дека воопшто ги граделе вистински луѓе.

Меѓутоа и покрај тоа што многумина мислат дека научниците никогаш нема да ја откријат тајната за изградбата на толку импозантни градби во така далечно минато, горе-долу, техниката е разоткриена.

Иако се служеле со примитивна технологија, таа била во најмала рака генијална. Бидејќи Египјаните тогаш имале тркало, ја користеле техниката за навлажнување на песокот, за да го намалат триењето, додека ги влечеле големите санки со тешки камени блокови.

Се знае дека се градени директно покрај каменоломи, што го олеснувало транспортот.

Бидејќи го следеле движењето на ѕвездите и ја познавале астрономијата на основно ниво, можеле да прават градби под вистински агол.

Претходно е откриено дека за изградба на Големата пирамида биле потребни нешто помалу од 2.000 луѓе и околу 23 години, а повеќе за тоа можете да погледнете во видео анимацијата подолу.

Loading...

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.