Како најпознатите компании на денешницата ги добиле своите имиња?

Сподели со своите пријатели

Зад некои се кријат интересни приказни, а „Бизнис Инсајдер“ претстави некои од најголемите брендови и што значи нивното име.

Loading...

„Икеа“

Основачот Ингвар Кампрад името на својата фирма го направил според своите иницијали И.К. на кои ги додал првите букви од „Elmtaryd and Agunnardy“, името на имотот и селото во кое израснал.

 

 

„Лего“.

Лего е комбинација од данските зборови „leg got“ што значи „се играме убаво“.

Loading...

 

 

„Оракл“

Името настанало како код за проектот кој Лери Елисон и Боб Оатс го работеле за ЦИА. Тоа била база на податоци која требало да одговори на секое прашање за секого.

 

 

Loading...

„Пепси“

Оргиналното име за овој пијалак било „Brad’s Drink“ по основачот по име Кејлеб Брендан. Пепси кола е име кое настанало во 1898 година од зборот „диспепсија“ што значи лошо варење. Тој го претставил ставот на оваа компанија дека се работи за здрава која кој го потикнува варењето.

 

 

„Рибук“.

Алтернативното спелување „rhebok“ на еден јужноафикански јазик означува антилопа, која симболизира брзина и грациозност.

 

Loading...

 

„Скајп“

Името на познатата мрежа настанло со спојување на зборовите „sky“ што значи небо и комуникацијата „peer-to-peer“ односно директна конекција. Првенствено било „Skyper“, но со времето една буква била исфрлена.

 

Loading...

 

„Сони“

Името настанало од латинскиот збор „сонус“ со значење звук од англискиот сленг израз „sonny boy“ што во педесеттите години од минатиот век означувало јапонски опис на паметни млади луѓе.

 

Loading...

 

„Јаху“

Овој многу интересен акроним се формирал од фразата „Yet Another Hierarcial Officious Oracle“ и по имагинарниот вид кој е опишан како непристоен, бучен и насилен во романот „Гуливеровите патувања“.

 

Loading...

 

„Старбакс“

Името за вториот официр на палубата на трговскиот брод од романот Моби Дик. Целта била да се овоцира романсата од длабокото море и традицијата на морнарите кои биле први трогвци со кафе.

 

 

Loading...

„Амазон“

Џеф Безос сакал името на компанијата да започнува со А, за да биде на врвот на абецедната листа. Помислил на најголемата река во светот со надеж дека неговата работа ќе биде толку голема. И успеал.

 

 

Loading...

„Канон“

Првото име било „Kwanon“, име на будистичка божица, а во 1935. година името е сменето за широките народни маси.

 

 

„Гугл“

Интернет гигантот своето името го добил по математичкото име за бројот 1 кој го следат 100 нули.

 


Leave a Reply