Како лесно да го одберете првото милениче за вашите деца?

Сподели со своите пријатели

Пред да започнете да размислувате за купување на „крзнен член на семејството“ во домаќинството, имајте го на ум советот на експертите дека не треба да земате милениче пред детето да наполни шест години.

Loading...

Тогаш веќе можете да му објасните на детето некои од најважните работи за грижата за животните.

Придобивките од растењето со животни се секако познати на сите, а само некои од нив се создавање чувство на одговорност и социјализација.

Знаејќи го сето ова, можеби размислувате да земете милениче за вашето малечко. Куче, мачка, зајак или риба – кој е вистинскиот избор?

Во продолжение ќе ве запознаеме со спецификите на најчестите типови миленичиња, за да бидете барем малку поблиску до изборот.

 

 

Loading...

Куче како милениче – не се кажува без причина дека кучето е најдобриот пријател на човекот! Кучето е идеално милениче за дете, го третира заштитно, а особено е погодно за активни деца кои поминуваат многу време надвор, пишува Апетит.рс.

Единственото нешто што треба да се има предвид е изборот на раса на кучиња, бидејќи тие се разликуваат по карактер.

Мачка како домашно милениче – иако мачката се смета за независно животно, може да биде приврзана за нејзините сопственици. Мачките можат дури и да развијат посебна врска со децата, бидејќи имаат силен мајчински инстинкт. Тие ќе бидат особено добар избор за посмирени деца, бидејќи мачките не сакаат да им пречат.

Малите животни како миленичиња – зајак, хрчак или морско прасе можат да бидат идеални животни за вашето дете, особено ако живеете во стан. Тие бараат поседување на специјална опрема, како кафез, тркало, фидер, итн., Но и редовно чистење на кафезот. Тоа може да биде идеална можност вашето дете да стекне обврска и да научи обврски.

Бидејќи ова се доста нежни и плашливи животни, треба да ги добиете кога детето е малку постаро, и тука се враќаме на препораката од шест години.

 

 

Loading...

Рибите како миленичиња – тие се идеални за првиот чекор во поседување миленичиња! Тие бараат внимание само околу редовното хранење и повремено чистење на аквариумот, но во спротивно не е тешко да се одгледуваат. Тие исто така се препорачуваат како прв чекор во светот на животните, каде што детето може да ги научи основните обврски околу миленичето.

Птиците како миленичиња – кога станува збор за птиците, папагалите се најдобриот избор. Овие животни бараат малку повеќе грижа отколку, да речеме, куче, имајќи предвид дека им треба и кафез што треба да се исчисти и слично, но ако го навикнете детето на ова милениче и се грижите како го чува и однесува со него, нема да има проблеми.

Она на што дефинитивно може да сметате е дека ќе потрае одреден период на навикнување од двете страни. Детето, во зависност од возраста, на крајот ќе научи да се грижи за миленичето и ќе стекне одредена обврска, а миленичето лесно ќе се навикне на новиот дом и семејство.

Кое животно и да го одберете како милениче за вашето дете, ви посакуваме долготрајно и пријатно друштво со него!

Ќе видите – тој наскоро ќе стане дел од вашето семејство.