Како изгледал повикот за регрутирање во некогашната ЈНА?

Сподели со своите пријатели

Југословенската народна армија, ЈНА била вооружена сила на поранешна ФНРЈ, подоцна СФРЈ. Во своето време, се сметала за четврта по големина војска во Европа, и за добро вооружена и обучена воена сила.

Loading...

Формирана е од антифашистичките сили на Југославија во текот на Втората светска војна, и била под контрола на комунистите. Претседателот на КПЈ Јосип Броз Тито бил и командант на ЈНА во текот на војната.

Кој ја донел првата фудбалска топка во градот и уште 15 малку познати факти за кумановскиот спорт

Служењето воен рок било задолжително, па така постоел и јавен повик преку кој се повикувале сите машки лица за регрутирање.

Лицата требало да бидат полнолетни, а нејавувањето на повикот се казнувало со затворска казна од една година.

 

 

Loading...

Извор: „Наш весник“ број 144 (недела, 1. октомври 1967. година)