Како изгледа процедурата за извоз на германски тенкови?

Сподели со своите пријатели

Германија добила официјално полско барање за испорака на германски тенкови Леопард 2 во Украина, а Ројтерс, повикувајќи се на свои извори, тврди дека тоа ќе го одобри канцеларот Олаф Шолц.

Loading...

За ова се уште нема официјална потврда, а правилата за повторен извоз на германската воена опрема се строги и сложени.

Сите оружја од германско производство имаат клаузула за „краен корисник“ во договорот за продажба, што значи дека на нивниот нов сопственик му треба одобрение од Берлин доколку сака да го пренесе оружјето во друга земја.

Барањата за повторен извоз обично добиваат зелено светло доколку оружјето е наменето да се испрати до други членки на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО) или земји кои се блиски сојузници.

Одобрувањето ќе биде задржано „ако има причина да се претпостави дека испораката би била во спротивност со амбициите на Германија да одржува добри односи со другите земји“.

Истото важи и за случаите кога оружјето може да се користи за водење агресивна војна или кога одобрението за реекспорт може да ги прекрши обврските на Германија според меѓународното право.

Германија веќе знаеше како да ја одложи одлуката

Бидејќи воениот извоз е чувствително прашање во Германија, странските земји обично директно не поднесуваат официјално барање за повторен извоз до германските власти.

Тие попрво би ја разјасниле позицијата на Берлин со правење таканаречена „прелиминарна истрага“, давајќи ѝ на Германија шанса да сигнализира дали е подготвена или не да го испорача бараното оружје.

Loading...

Во спротивно, странската држава се воздржува од поднесување официјално барање за реекспорт и не е направена дипломатска штета.

Овој механизам значи дека Полска може, со поднесување официјално барање за реекспорт, да го принуди германскиот канцелар Олаф Шолц да се изјасни дали Полска е подготвена или не да ги испрати своите леопарди во Украина.

Меѓутоа, во минатото, германската влада ја одложи одлуката и требаше долго време да одговори на барањата за извоз во чувствителни случаи.

Најстрог извозен режим во светот

Полска и неколку други земји рекоа дека сакаат да ѝ снабдат на Украина тенкови Леопард 2 од германско производство за одбрана од Русија.

Тенковите Леопард, кои ги користат голем број земји на НАТО, експертите за одбрана ги сметаат за најпогодни за Украина.

Полска ќе побара од Германија дозвола за реекспорт на тенкови Леопард 2 во Украина, но и без тоа Варшава би можела да ги испрати како дел од коалицијата на земји, изјави во понеделник полскиот премиер Матеуш Моравјецки.

Доколку тенковите се испратат без согласност на Берлин, потенцијална последица би можела да биде тоа што Германија одбива да им достави резервни делови, изјави одбранбениот аналитичар Конрад Музика.

„Затоа, од перспектива на Варшава, важно е да не се отстапува од линијата и да се создаде поголема коалиција“, рече тој.

Loading...

Тенковите се оружје кое бара одржување. Тие се многу чувствителни и брзо ќе се расипат без одржување и подготвено снабдување со резервни делови.

И покрај ова, Полска, со голем број од речиси 250 тенкови Леопард, може да се потпре на големи резерви на резервни делови и способна одбранбена индустрија, велат експертите, што треба да и овозможи да ги сервисира сите леопарди предадени на Украина за одреден временски период.

Меѓутоа, долгорочно, Варшава или Киев веројатно ќе мора да се обратат до Германија за повеќе резервни делови.

Германија има еден од најстрогите режими за извоз на одбрана во светот – најмногу поради нејзиното минато пред 1945 година.

Имаше обиди да се ублажат правилата за да се олесни соработката за одбранбените проекти со други земји како Франција или Британија, но досега ништо не е спроведено, делумно поради противењето на Зелените.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.