Како европските избори ќе влијаат на политиката на ЕУ?

Сподели со своите пријатели

Европскиот парламент направи поместување надесно по изборите кои завршија во неделата. Ова би можело да има влијание врз голем број важни политички области во следниот петгодишен мандат, вклучувајќи го и прашањето за проширувањето, пишува Ројтерс.

Loading...

Најважната улога на Парламентот е да ги разгледува и донесува новите закони и генерално доаѓа со амандмани за кои тој и владите на ЕУ мора да се договорат пред да стапат на сила регулативите или директивите на ЕУ.

Собранието на ЕУ ќе треба да го одобри и следниот претседател на Европската комисија и 26 комесари.

Климатизација

Според Ројтерс, следните пет години ќе бидат клучни за да се утврди дали Европа ќе ги постигне своите цели за климатските промени до 2030 година.

ЕУ ги помина последните пет години донесувајќи голем пакет закони за чиста енергија и намалување на CO2 за да ги исполни своите цели до 2030 година, а овие политики ќе биде тешко да се поништат.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ЕУ воведува царини за увоз на украински јајца

Сепак, Парламентот на ЕУ, кој е поскептичен за ова прашање, би можел да се обиде да додаде дупки во законите за да ги ослабне, бидејќи многу од нив треба да бидат ревидирани во следните неколку години, вклучително и постепено укинување на новите автомобили со мотори со внатрешно согорување во блокот во 2035 година, кој се соочи со критики за време на изборната кампања на ЕУ, вклучително и меѓу пратениците од политичката група од десниот центар кои го поддржуваат Фон дер Лајен.

Европскиот парламент ќе преговара и со земјите од ЕУ за нова, законски обврзувачка цел за намалување на емисиите до 2040 година.

Таа цел ќе го постави курсот за идниот бран на политики за ограничување на емисиите во 2030-тите во сите сектори, од земјоделството до производството до транспортот.

Loading...

Одбрана, Украина

Надворешната и одбранбената политика е првенствено домен на земјите-членки на ЕУ, а не на Европскиот парламент.

Затоа, изборниот резултат не треба да има непосредно влијание врз поддршката на ЕУ за Украина или воените прашања.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Луксембург и Ирска со највисок БДП по глава на жител во ЕУ во 2023 година

Сепак, Парламентот ќе има улога во плановите за поттикнување на паневропската соработка меѓу земјите и компаниите за одбранбени проекти.

За одбранбено-индустриската програма на Европската комисија, која има за цел да ги постигне овие цели, потребна е согласност и од владата на ЕУ и од Европскиот парламент.

Добивките за партиите кои се против поголема европска интеграција може да ги отежнат овие амбиции.

Слично на тоа, за плановите на Комисијата да имаат вистинско влијание, ќе им требаат сериозни пари од следниот долгорочен буџет на ЕУ, кој исто така мора да биде одобрен од Парламентот.

Трговија

Главната улога на Европскиот парламент во трговската политика на ЕУ е да ги одобрува договорите за слободна трговија пред тие да стапат во сила.

Не е директно вклучена во трговската одбрана, како што е воведувањето царини.

Loading...

Европската комисија и некои лидери на ЕУ тврдат дека на блокот му требаат повеќе трговски договори со доверливи партнери за да се надомести загубениот бизнис со Русија и да се намали зависноста од Кина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Луксембург и Ирска со највисок БДП по глава на жител во ЕУ во 2023 година

Голем број трговски договори сè уште чекаат одобрување, како оние со Мексико и јужноамериканскиот блок Меркосур, додека Европската комисија бара договори и со Австралија.

Сите овие договори, а особено договорот на Меркосур, наиде на противење, а нивното поминување низ парламентот може да биде уште потешко со поголем број националистички евроскептици.

Кина, односите со САД

Европската комисија тврди дека ЕУ треба да покаже единствен став кон главните ривали како Кина и САД, особено ако поранешниот претседател Доналд Трамп се врати во Белата куќа.

Исто така, се смета дека на Европската унија ѝ е потребна појасна единствена индустриска стратегија за да остане главна индустриска база за зелени и дигитални добра, бидејќи ривалите фрлаат огромни субвенции.

Критичарите велат дека националистичките десничарски партии се залагаат за полабава, пофрагментирана Европа која ќе биде помалку способна да одговори на овие предизвици.