Како една крава ја предизвикала најголемата катастрофа во историјата на Америка? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Големиот пожар на Чикаго во 1871 година горел од 8 октомври до 10 октомври 1871 година, уништил илјадници згради, убил 300 луѓе, оставил 100.000 бездомници, а штетата во тоа време изнесувала околу 200 милиони долари.

Loading...

Според легендата, една крава соборила фенер во штала и со тоа се запалил оган, но други теории тврдат дека луѓето или дури и метеор може да бидат одговорни за настанот што остави површина од околу 9 квадратни километри во урнатини.

Во октомври 1871 година, сувото време и големиот број дрвени згради, улици и тротоари го направија Чикаго погоден за ширење на пожари.

Големиот пожар во Чикаго започна во текот на ноќта на 8 октомври, во или околу штала во сопственост на Патрик и Кетрин Олери на југозападната страна на градот.

Според легендата, пожарот започнал кога крава срушила фенер, сепак, Кетрин Олери го отфрлила обвинението, а вистинската причина за пожарот никогаш не била утврдена.

Она што е познато е дека пожарот се раширил брзо и се движел на север и исток кон центарот на градот.

Пожарот беснеел два дена и уништил повеќе од 17.000 згради.

Катастрофата предизвикала ескалација на грабежи и беззаконие. Голем број војници дошле во Чикаго со намера да воспостават ред, а на 11 октомври била прогласена воена состојба, завршувајќи со три дена хаос и грабежи.

Loading...

Во моментот на пожарот, населението на Чикаго било приближно 324.000, а за девет години тоа било околу 500.000.

По пожарот, реконструкцијата започнала брзо и го поттикнала големиот економски развој на Чикаго и растот на населението.

До 1890 година, градот станал голем економски и транспортен центар со проценка на население од повеќе од еден милион луѓе.

Денес, академијата за обука на пожарникарите во Чикаго се наоѓа точно таму каде што некогаш бил дом на семејството Олери, каде започнал големиот пожар во Чикаго.

Во 1997 година, Градскиот совет на Чикаго донесе резолуција во која се ослободува Кетрин Олери, ирски имигрант на чиј имот започнал пожар.

 


Loading...