Како да спречите кондензација на прозорци? И зошто треба да го сторите тоа?

Сподели со своите пријатели

Кондензација на прозорци може да се формира кога има голема температурна разлика помеѓу внатрешната и надворешната температура.

Loading...

Кога е однадвор, кондензацијата во суштина е роса и исчезнува кога сонцето ќе го загрее прозорецот.

Меѓутоа, кондензацијата во затворен простор е знак на висока влажност во просторијата – или можеби во целиот дом.

Но, кондензацијата од прозорците не само што го блокира вашиот поглед: ако се појавува редовно, со текот на времето, може да предизвика штета.

Еве што можете да направите за да спречите формирање на кондензација на вашите прозорци на прво место.

Што предизвикува кондензација на прозорци?

Не е невообичаено да се формира кондензација на внатрешните прозорци кога воздухот во просторијата е исклучително влажен.

Ова може да се случи кога готвите, се туширате или сушите алишта. Во овие ситуации, кондензацијата обично исчезнува кога нивото на внатрешна влажност ќе се врати во нормала, пишува Life Hacker.

Меѓутоа, ако се формира кондензација на прозорците низ куќата, дури и кога не се одвиваат активности за навлажнување, ова е веројатно знак за прекумерна влажност во домот – поширок проблем што треба веднаш да се реши.

Loading...

Како да се спречи кондензација на прозорци?

Бидејќи кондензацијата од надворешната страна на прозорците обично исчезнува сама по себе, ќе се фокусираме на тоа да го спречиме нејзиното формирање во затворени простории.

Започнете со основните работи, како вклучување на вентилаторот за издувни гасови и/или отворање прозорец додека готвите, се туширате или се капете.

Ако имате термостат што го мери и ви овозможува да го прилагодите нивото на влажност во вашиот дом, искористете ја оваа функција и погрижете се да ја задржите под 60% – идеално помеѓу 30% и 50%.

Слично на тоа, ако користите овлажнуваќ, намалете го или целосно исклучете го.

Ако веќе сте ги испробале тие стратегии, еве неколку други што треба да ги земете во предвид:

– Зголемете ја вентилацијата и циркулацијата низ домот со комбинирање на отворени прозорци и разни вентилатори

– Отворете ги завесите и другите украси на прозорците за да ја спречите или ослободите топлината заробена на прозорските стакла

– Вклучете го навлажнувачот на воздух

Loading...

Дали кондензацијата ги оштетува прозорците?

Повремената кондензација на прозорците со јасна причина, како туширање или готвење, е нормална и обично нема што да се грижите.

Но, честата кондензација – особено ако е резултат на премногу влажен дом – на крајот може да доведе до мувла околу вашите прозорци.

Исто така, може да се искриват или да предизвикаат гниење на прозорските рамки или да предизвикаат меури, пукање или лупење.