Како да простиме и што значи простувањето за нашата врска и понатамошен живот?

Сподели со своите пријатели

Ако не простите, тоа ќе ве гризе одвнатре и надвор. Постојано ќе повторувате аргументи и спомени во себе и ќе создадете уште повеќе страдања за себе.

Loading...

Простување. Една од работите со кои често се среќаваме. Веројатно се прашуваме зошто некому би простиле?!

 

 

Простувањето ве ослободува

Додека не простите некого, вие сте поврзани со таа личност. Вашите мисли ќе продолжат да се враќаат на лицето што ја направило грешката и постојано ќе ја оживувате таа ситуација. Емотивната врска помеѓу вас ќе остане толку силна што ќе предизвика многу страдање во вас, што ќе се рефлектира во вас, и на крајот ќе бидете исто така негативни и ќе предизвикате болка на луѓето со кои сте опкружени и кои ви се драги .

Кога простуваш се ослоб одуваш од таа личност. Кога простувате, ослободувате агонија.

Loading...

Прости си себеси

Она што мислите за другите луѓе честопати е одраз на она што мислите за себе, иако тоа не е секогаш очигледно. Ние им судиме на другите луѓе исто толку строго, колку на самите себе. На пример, личност која е многу критична кон другите, веројатно е многу критична и кон себе.

Ако си простите за нешто што сте го направиле непромислено пред 10 години, а потоа и поблиските работи, навиката на прошка ќе ви вкорене, правејќи ви полесно да им простувате на другите.

 

 

Простете им на сите

Понекогаш е полесно да се простат големи и крупни грешки, а заради ситниците знаеме да се лутиме со години.

Loading...

Кога простуваш, навистина простуваш

Кога простувате, не враќајте се на тоа повеќе или ќе продолжите да се обвишувате во лоша врска со таа личност. Можете да гледате на простувањето како натпревар помеѓу две лица и да мислите дека простувајќи покажувате дека сте подобра личност од другата страна и со тоа да ја покажете својата супериорност.

Но, од поголема корист е да се гледа простувањето како ослободување од друга личност и заробеништво во минатото.

Простувањето не е за слабите

Можеби ви се чини дека простувањето е верзија на откажување, дека слабиот простува и дека силните се лути и освежени. Сепак, реалноста е сосема поинаква. Ако не простите, тоа ќе ве гризе одвнатре и однадвор. Постојано ќе повторувате аргументи и спомени во себе и ќе создадете уште повеќе страдања за себе.

Простувањето ве ослободува, но тоа е многу тешко. Лесно е да носите лутина во себе, но да простите, да заборавите и да продолжите мирно, само најсилниот може да го направи тоа.

 

Loading...

 

Со прошка, твојата иднина е подобра

Ако гледате на прошка од практична перспектива, тогаш тоа е многу паметно. Простувањето ве штити од болни искуства.

Простувањето ве враќа во центарот, а не другата личност. Ќе престанете да жалите за она што е веќе во минатото и ќе се поштедите од непотребно трошење енергија. На тој начин ќе имате повеќе енергија да и се посветите на сегашноста и на она што го сакате во иднина.

Не треба да ја вклучите другата страна во прошката

Многумина мислат дека да се прости значи да се јавиш на друга личност и да им кажеш дека им е простено. Ова понекогаш е можно, но најчесто не е и не е потребно. Простувајќи, треба да се ослободите од негативните односи со таа личност, а не да давате нови изјави за прошка. Простувањето се прави во себе. Ќе си кажете дека повеќе нема да размислувате за тоа, нема да бидете лути или да размислувате за одмазда и едноставно ќе продолжите понатаму без да размислувате за тој настан.

Loading...

 

 

Простувањето не значи да продолжиш таму каде што си застанал

Простувањето не значи давање можност на лицето кое ве повредило да го стори тоа уште еднаш, но простувајќи си ги ослободувате врските и негативните емоции поврзани со таа личност.

Loading...

Понекогаш е можно, ако сакаат двете страни, да продолжите таму каде што сте застанале, но простувањето првично не значи тоа. Простувањето значи дека сте во можност да се издигнете над нечија грешка, признавајќи дека сите грешиме и одиме по својот пат. Во тоа патување може да се вклучи лицето на кое сте му простиле, но патувањето продолжува од грешката, а не од местото каде што било порано.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *