Како да препознаете дали некој лаже и тоа само според звукот на нивниот глас!

Сподели со своите пријатели

Истражувачите се обиделе да откријат дали може да се користи прозодија – што се однесува на подемот и падот на човечкиот говор – за да се утврди веродостојноста на говорот.

Loading...

Луѓето кои зборуваат со зголемена интонација, намален акцент на почетокот на секој слог и побавно темпо на говор генерално се перципираат како нечесни, според новата студија во списанието Nature Communication. Откако спроведоа експерименти врз 115 лица од различни земји, авторите на студијата заклучија дека луѓето имаат способност веднаш да кажат лага заснована на овој мелодичен модел, дури и ако се зборува на странски јазик.

 

 

Истражувачите се обиделе да откријат дали може да се користи прозодија – што се однесува на подемот и падот на човечкиот говор – за да се утврди веродостојноста на говорот. Поточно, тие се обидоа да утврдат дали постои универзален тон за лажење и дали слушателите можат да го детектираат тоа или не.

За да истражат, тие смислиле четири одделни експерименти, од кои првиот им налагал на учесниците во францускиот јазик да слушаат стотици бесмислени зборови што звучат слично на француските зборови и да проценат колку биле искрени или измамнички, како и колку бил сигурен говорникот. Врз основа на резултатите, авторите на студијата забележале дека слушателите постојано ги оценувале зборовите како поискрени и посамоуверени доколку имаат интонација, тие се погласни на почетокот на зборовите и се изговараат побрзо.

Во вториот експеримент, слушателите повторно биле воведени преку изговорените псевдо-зборови, но им бил даден одреден контекст во врска со намерата на говорникот. На пример, во некои случаи им било кажано дека говорник игра покер и треба да утврдат дали лажат за да ги блефираат противниците.

Loading...

Резултатите биле во согласност со резултатите од првиот експеримент, бидејќи учесниците ги оценуваа говорниците како поискрени ако нивниот глас се придржува до истата интонациона шема и беа понеискрени ако нивниот говор беше побавен или помалку нагласен во средината на зборот.

 

 

Истражувачите потоа регрутирале говорители на англиски и шпански јазик и откриле дека нивните одговори одговараат на одговорите на француските учесници, што укажува на тоа дека говорителите на различни јазици ги поврзуваат истите обрасци со лажењето.

На крај, авторите на студијата ги замолиле учесниците да се обидат да потсетат на некои не сосема зборови што ги слушнале. Во целина, слушателите многу подобро се сеќаваа на зборовите изречени со неискрена просодија, што укажува на тоа дека овој начин на зборување некако „скока“ против типичниот говор и природно привлекува поголемо внимание.

Врз основа на овие откритија, истражувачите велат дека овој автоматски одговор на просодијата е „единствена аудитивна адаптација што им овозможува на човечките слушатели брзо да детектираат и да одговорат на несигурноста за време на јазичните интеракции“.

Со други зборови, ако сакате да лажете убедливо, првото нешто што треба да направите е да го прилагодите тонот.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *