09.10.2019 10:28

Како да патувате со помалку пари и да уживате?

Facebook Twitter Google+

Постои начин да потрошите помалку пари и да уживате повеќе.

Ако започнете да ги применувате советите дадени од оние кои всушност го пропатувале половина свет, исто така ќе можете да патувате со помалку пари скоро двојно повеќе.

Loading...

Групни патувања

Патувањето со некого може да ги намали трошоците за патување или сместување, но патувањето со целата група може да ги намали и цените на авионските билети, музеите и знаменитостите, па дури и рестораните можат да постават пониски цени за повеќе луѓе.

Патување надвор од сезоната

Кога не е сезона, станува посакуваните дестинации стануваат поевтини, а цените на авионите значително се намалуваат.

Ако вонсезоната е премногу за вас, секогаш можете да ја изберете „раната“ или „доцната“ сезона, што може да значи ноември за некои летни дестинации.

Со пониска цена, вонсезонското патување значи и многу помалку гужви.

Проверете ја вредноста на валутите

Ова има големо влијание врз буџетот за патувања. Пред да изберете дестинација, проверете ја врската помеѓу нашата и валутата на земјата во која патувате.

Loading...

Лошата економска состојба на една земја може да биде поволна за патниците што се обидуваат да бидат што е можно поекономични.

Изберете помалку посетени места

Не избирајте дестинации што достигнуваат милиони туристи секоја година. Има многу да се види во такви градови, во спротивно луѓето не би оделе во толку голем број, но можете да го направите тоа на попаметен начин.

Изберете помалку познато место во близина и останете таму за многу пониска цена. Дефинитивно ќе ја посетите популарната дестинација, бидејќи тие секогаш се поврзани со транспортот.

Хостели

Хостелите се значително поевтини од хотелите, а сместувањето во многу случаи може да биде подобро.

Меѓу хостелите има многу луксузни места, а просторијата може да биде единечна и да не е пренатрупана со кревети и луѓе, што честопати е асоцијација со ова сместување.

Покрај трошење помалку пари, можете да заработите многу искуство во хостелот затоа што сте на место каде има светски патници кои веројатно имаат многу совети за вас.

Патна торба

Чантите за „професионални“ патници можат да бидат многу скапи, но вреди да се инвестира. Тие немаат цврсти рабови, така што можете да ги носите како рачен багаж во авион.

Loading...

Тие исто така имаат тркала, така што ќе ви го олеснат транспортот, а исто така може лесно да се носат и како ранец додека турнете на некое место.

Ова е една многу добра инвестиција за следните години на патување.

Помош од пријател

Размислете дали познавате некого од местото каде што патувате или барем некој што неодамна бил таму. Ако не знаете никој, запознајте ги. Пред да патувате, побарајте информации на социјалните мрежи.

Побарајте од секој што знае нешто да ви каже. Секогаш има луѓе кои сакаат да помогнат. Дајте се од себе за да најдете локални жители, затоа што тие најдобро ги знаат советите и може да добиете бесплатен водич.

Loading...

Направете план

Кога вашиот буџет е тесен, тоа не значи дека треба само да шетате низ градот и да не гледате ништо друго освен фасади.

Единствено е важно да направите план и да ги резервирате вашите билети преку интернет, ќе бидат поевтини и понекогаш ова е единствениот начин за добивање билети.

Запишете преку што сакате да поминете, па проверете дали тие локации имаат некои датуми кога се бесплатни или можеби градот нуди добар билет за да се влезе во најважните знаменитости, пишува „Matador Network“


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments