Како брзо и лесно да проверите дали месото кое го купувате е здраво?

Сподели со своите пријатели

Месото во продавницит епристигнува во разни форми и не е секогаш лесно да се препознае кое е свежо и квалитетно, особено ако е мелено. Најдобро е да купувате домашно, но тоа не секогаш е можно. Добро е да се даде предност на производи од околината кои до продавницата не минале голем пат, но освен информации за пакувањето треба да внимавате и на изгледот на месото.

Иако многу луѓе мислат дека тоа е нездраво, маснотиите се составен дел од неговата рома. Квалитетното место мора да има малку внатрешна маст, а тоа се глед апо белите пруги налик на вени кои ги има месото.

Месото е задолжително во многу менија, но ова се гришките при подготвувањето

Освен тоа, ако купувате пакувано месо, во него не смее да има вода.  Пред да го ставите во кошничката добро погледнете го, за тоа ви требаат само пет секунди.

Германски истражува утврдиле дека ако месото лежи во крвата вода, тоа значи дека е старо.

Колку долго месото може да стои во замрзнувач пред да стане опасно?

Боја

Идеалната боја зависи од тоа за кое месо се работи. Телешкото би требало да биде посветло, но не бело како месото од пилешко. Говедското треба да биде средно црвено, но не претемно. Свинското е идеално бледорозово. Од сите сивкасти нијанси треба да се бега подалеку.

Колку разни хемикалии внесуваме годишно и која е најдобрата исхрана?

Цврстина

Има уште еден начин за едноставна проверка дали запакуваното месо е се уште свежо. Ако се притисне со прстот мора бргу да се врати во својата оргинална состојба и не смее да остане никаква вдлабнатина.

Image by Free-Photos from Pixabay

Leave a Reply